Odlomak

Stablo jabuke je najčešće kultivisano stablo na svetu. Pretpostavlja se da jekultivisana jabuka nastala kao rezultat interspecijes hibridizacije jedanaest vrsta koje pripadaju rodu Malus odnosno sekcijama Eumalus, Sorbomalus i Chloromeles. Njenopšte prihvaćen taksonomski naziv je Malus x domestica (Korban i Skirvin,1984).Glavnim rodonačelnikom smatra se Malus sieversii koja raste kao divlja forma u planinama Tien Shan na granici zapadne Kine i Rusije pa do Kaspijskog jezera (Morgan iRichards,1993). Jabuka kao kultivisana voćka spominje se još u staroj Grčkoj i Rimu.Kao rezultat putovanja i ratnih pohoda Grka i Rimljana raširila se po celoj Evropi i Aziji(Ognjanov,1998).Jabuka se u svijetu gaji na više od pet miliona hektara od toga dva miliona hektara pod zasadima jabuke otpada na kinesku proizvodnju. Prosečan svetski prinos je 13 t/ha,ukupna svetska godišnja proizvodnja iznosi 66.000.000 t i odmah je na drugom mestu ustrukturi svetske proizvodnje voća (na prvom mestu po proizvodnji je narandža). Kada seukupna svetska proizvodnja izrazi po glavi stanovnika (per capita) iznosi 12 kg.Interesantno je da i ukupna prosečna potrošnja jabuke po glavi stanovnika planete iznositakođe 12 kg (Evropska Unija 20 kg, Austrija 60 kg, Srbija 15 kg po glavi stanovnika). Najveći svetski proizvođač jabuke je Kina sa proizvodnjom od 28 miliona tona, što činiviše od 40% svetske proizvodnje odmah iza Kine je SAD koji sa Iranom, Turskom iRusijom proizvode dodatnih 35% ukupne svetske proizvodnje. Nazad navedene zemlje proizvode tri četvrtine svetske proizvodnje jabuke. Vrednost međunarodnog prometa jabuke godišnje iznosi nešto više od četiri milijarde dolara. U strukturi evropske proizvodnje jabuke Srbija učestvuje sa nešto iznad 1% i zauzima 20 mjesto sa 240hiljada tona godišnje, odnosno 32 kg po glavi stanovnika (FAO, 2009). Aktuelan svetskitrend u voćarstvu jeste brendiranje i zaštita imena sorte i robne marke i poslovanje uokviru klubova, dok marketing sve više dobija na značaju u prometu jabuke

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese