Odlomak

Pirinejsko poluostrvo je najveće poluostrvo Južne Evrope. Pirinejsko poluostrvo dele tri države: Španija, Portugalija i Andora. Po položaju i prirodnim osobinama Pirinejsko poluostrvo je most između Evrope i Afrike. Od Evrope ga odvajaju teško prohodni Pirineji, a od Afrike Gibraltarska vrata, koja su na najužem mestu široka samo 14km.
Španija je smeštena na Pirinejskom poluostrvu na jugozapadu Evrope. Između visokih Pirineja i suvih stepa Kordobe, mirisnih mediteranskih i kontinentalnih šuma, stenovitih obala i beskrajnih peščanih plaža, belih kamenih sredozemnih gradova i u zelenilo utonulih katalonskih sela, veličanstvenih katedrala i mističnog sjaja svog nasleđa predstavlja izuzetnu zemlju. Njen južni i istočni deo zapljuskuje Sredozemno more, dok severni i severozapadni deo izlazi na Atlantski okean. Gibraltarski moreuz povezuje je s Afrikom, tačnije Marokom.
Portugalija, ili Portugal, država je na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi, i najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Ova zemlja je poznata po svojim vinima, sirevima, kao i narandžama. Od ogromnih, pomalo dramatičnih litica koje zaokružuju Atlantik na jugu, do zelenih brežuljaka i vinograda koji se nalaze na severu u dolini Douro, Portugal je neverovatno raznovrsna zemlja.
Burna i uzavrela prošlost ovog poluostrva, ostavila je temperamentnom narodu prekrasno nasleđe, uobličeno u bezbroj zamkova, raskošnih hramova i gradova punih istorije, a kada se tome doda etnografska specifičnost i raznolikost, prijatna klima i divna obala Sredozemnog mora, jasno je koliko Pirinejsko poluostrvo ima mogućnosti za razvoj turizma.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Maturski Radovi

Komentari

Click to access the login or register cheese