Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Diplomski/master radovi, Skripte, Sport
Objavio studenti.rs 04. maj 2020. Prijavi dokument
Masti su jedne od osnovnih hranljivih sastojaka hrane i glavni strateški, gotovo
neiscrpni izvor energije za organizam čoveka. Transformacija ugljenih hidrata i amino
kiselina u višku u masti, kao i visoka energetska vrednost ovog supstrata omogućila je
preživljavanje ljudske vrste. S druge strane prekomerni sadržaj masti u organizmu
dovodi do gojaznosti i niza povezanih, najučestalijih oboljenja savremenog čoveka. Cilj
ovoga rada je da se prikažu postojeća saznanja o fizičko-hemijskim karakteristikama,
metabolizmu i fiziološkim funkcijama masti sa posebnim osvrtom na utilizaciju masti u
fizičkom radu. Poseban deo je posvećen značaju masti u nastanku gojaznosti. Metod
rada se sastojao u analizi informacionih izvora, prvenstveno naučne i stručne literature
Pub Med i SCIndex elektronskih baza. Rezultati analize pokazuju da masti pored
energetske, imaju gradivnu, regulatornu i zaštitnu funkciju u organizmu. Unosom
odgovarajućih vrsta masti obezbeđen je unos esencijalnih masnih kiselina i
liposolubilnih vitamina, koji su regulatori brojnih funkcija u organizmu.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio sandra93 19. mart 2024.
Objavio farismah 27. februar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.