Odlomak

Finansijske i realne investicije
Investicijom se može označiti bilo kakvo ulaganje,primarno novčanih sredstava radi sticanja određenih ekonomskih koristi odnosno profita. Pri tome se može ulagati u finansijske oblike imovine i sa njima izjednačenih investicija ili ipak u realne oblike imovine koji omogućavaju ostvarivanje ekonomskij koristi,odnosno profita kroz određene produktvine poslovne aktivnosti. Zbog toga se investicije uobičajeno dijele na:

1. Finansijske i
2. Realne

Finansijske investicije obuhvaćaju ulaganje u finansijsku imovinu. To su prije svega dionice, obveznice i drugi vrijednosni papiri.
Sa finansijskim investicijama mogu se poistovijetiti i druga ulaganja u utržive imovinske oblike sa aktivnim tržištima,iako stvarno nije riječ o ulaganju u finansijsku imovinu,što predstavlja tzv. Kvazi finansijske investicije. Na primjer, ulaganja u nekretnine rezidencijalnog karaktera imaju sve osobine finansijske investicije,ako se ne stiču radi obavljanja produktivnih poslovnih aktivnosti. Realne investicije vrše se po pravilu u dodirljivu materijalnu imovinu. Njihova se namjena ne sastoji u držanju i ostvarivanju određenih prinosa kao što je slučaj sa finansijskim investicijama,već u produktivnom korištenju za obavljanje određenih poslovnih aktivnosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese