Odlomak

Jaje je proteinska namirnica, a njegovi proteini su najveće hranljive vrijednosti.
Jajnu ćeliju, veoma bogatu rezervnom hranom, sačinjava žumance, oko kojeg se nalazi bjelance, a cijeli taj sadržaj omotan je opnama i ljuskom jajeta.
Ljuska je čvrst krečni omotač jajeta čija debljina zavisi od vrste i rase živine, od individualnih osobina, naslijeđa, sezone, ishrane i drugih faktora.
Bjelance (albumen) je masa blijede zelenkastožućkaste boje, bez izraženog mirisa, sastavljena od vode i proteina, a različite konzistencije.

Žumance (u širem smislu) predstavlja jajnu ćeliju jako bogatu rezervnim hranljivim materijama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 8 stranica
  • Sanitarna hemija Nevena Drljić, dipl.inž.preh.tehnoliogije
  • Školska godina: Nevena Drljić, dipl.inž.preh.tehnoliogije
  • Prezentacija, Skripte, Agronomija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  UNIVERZITET U BANJA LUCI Poljoprivredni fakultet  

Više u Agronomija

Više u Prezentacija

Više u Skripte

Komentari