Odlomak

Uvod

  •  Rezidba vinove loze je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera kojom se direktno utiče na prinos i kvalitet grožđa.
  •  Izvodi se radi formiranja uzgojnog oblika čokota, radi regulisanja rasta, razvoja i plodonošenja.
  •  Rezidba formiranja uzgojnog oblika čokota se obavlja prvih 3-8 godina.
  •  Rezidba rasta, razvoja i plodonosenja se obavlja kontuirano tokom čitavog perioda iskorištavanja vinograda.

 

 

 
Ciljevi rezidbe

  •  Da se obezbijedi najbolji raspored lastara na čokotu, u cilju stvaranja povoljnih uslova za plodonošenje te sazrijevanje grožđa i lastara
  •  Ostavlja se samo određen broj rodnih okaca čime se reguliše visina i kvalitet prinosa, a pospješuje dobar porast i sazrijevanje lastara
  •  Uspostavlja se najbolji odnos lisne povrsine i broja grozdova sa ciljem dobijanja visokog i kvalitetnog prinosa
  •  Rezidnom se vrši regeneracija stabala i zaustavlja njihovo brzo starenje, čime se produžava rentabilnost iskorištavnja čokota
  •  Odbacuju se bolesni, stari i nepotrebni dijelovi čokota, te se na taj način produžava vijek rentabilnog iskorištavanja vinove loze
  •  Uklanjanje suhih i ogoljenih dijelova stabla, kao i dijelova koji su oštećeni pod dejstvom grada, jakih mrazeva i mehaničkih povreda od mašina

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari