Odlomak

1.Gde su koreni nastanka sistematizacionog skupa znanja o poljoprivredi?
Pojava Fiziokratske škole u XVIII veku daje zamah razvoju ekonomskog agrara a posle nje najupečatljivije tragove ostavlja Arthur Young koji se prvi bavi „optimalnom veličinom poljoprivrednog gazdinstva”.Pod njegovim uticajem se javlja tzv. racionalistička škola agrarne ekonomije. U drugoj polovini XIX veka značajna je američka škola agrarne ekonomije i ruska agroekonomska misao.

 

 

 

2..Merkantilizam?
Merkantilizam razvijan tokom 16 i 17 veka , bogatstvo nacije se meri novcem (plemenitim metalima) koji se stvara u prometu a kasnije pored trgovine, naročito izvoza na značaju dobija i zanatstvo pod državnim protekcionizmom.

 

 

 

3.Kameralizam?
Kameralizam razvijan na prostoru Nemačke i Austrije od 16 do početka 19 veka, koncept ekonomskih ideja gde su sinonimi takođe plemeniti metali.Kameralisti su obično državni činovnici čiji je zadatak punjenje državne kase. Za tu svrhu razvijane su mnoge grane kameralne nauke: zakonodavstvo, državna uprava, trgovina, fiskalna i ekonomska politika kojom se uticalo na proizvodnju, prodaju i raspodelu stvorenog bogatstva.

 

 

 

4.Fiziokratizam?
Fiziokratizam predstavlja školu ekonomske misli koja je oformljena u Francuskoj sredinom 18 veka i javlja se kao reakcija na težak položaj poljoprivrede koji je doveden vladavinom merkantilizma odnosno kameralizma. Jedino poljoprivreda je u stanju da daje prinos koji je veći od nastalih troškova- tzv. neto proizvod.

 

 

 

5.Industrijalizam?
Industrijalizam označava fazu privrednog razvoja kada se kapital i radna snaga sele iz agrarnih aktivnosti u industriju kao vodeći sektor svake nacionalne ekonomije. Imamo četiri modela i to su:

1) zapadnoevropski industrijalizam
2) sovjetski model industrijalizacije
3) neoindustrijalizam u modelima dualne ekonomije
4) neoruralizam

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese