Odlomak

Azot kao biogeni element

Vezivanje azota je bazni prirodni proces u kome mikroorganizmi pretvaraju inače slabo reaktivni elementarni azot u neorganska azotna jedinjenja koja biljke uzimaju iz zemljišta, i zatim ulaze u lanac ishrane dajući organska azotna jedinjenja, pre svega proteine. Od početka dvadesetog veka, kada se pokazalo da je raspoloživi azot u zemljištu, prvenstveno nitrati, nedovoljan za intenzivnu proizvodnju useva, razvijeno je nekoliko komercijalnih procesa proizvodnje azotnih đubriva, uključujući najpoznatiji Haber-Bošov metod sinteze amonijaka.
Dostižnost uravnotežene hemije zemljišta naglašena je 1956. g. razvojem Kjeldalovog metoda za automatsko odredjivanje ukupnog azota u organskim jedinjenjima.

Poreklo azota u zemljistu

Azot u zemljistu dolazi na vise nacina:

A)    Bioloskom azotofiksacijom(fiksacija vazdusnog azota). Bioloska fiksacija azota moze biti simbiozna I nesimbiozna.
B)    Elektrohemijskom fiksacijom (atmosferska nitrifikacija)
C)    Unosenjem u zemljiste mineralnih I organskih djubriva i
D)    Najveci izvor azota u zemljiste pedstavlja specificna I nespecificna organska jedinjenja.

U stenama od kojih je zemljiste nastalo skoro da nema azota, sto znaci da on potice uglavnom iz vazduha I da se u zemljistu nakuplja tokom njegovog formiranja.
Bioloska fiksacija azota.- Moze biti slobodna I simbiozna. Ovaj process obavlja se pomocu mikroorganizama koji vezu atmosferni azot, pretvarajuci ga u jedinjenje dostupno biljkama.
Slobodna ili nesimbiozna azotofiksacija.- Obavlja se u aerobnim I anaerobnim uslovima zemljista. U zemljistu koje je dobro obradjeno, aerirano, mikroorganizmi kao sto su Azotobacter i Azotomonos fiksiraju vazdusni azot redukujuci ga do amonijaka, koji se sada u njihovim organizmima veze sa organskim kiselinama,stvarajuci aminokiseline, a zatim protein svojih celija.
Simbiozna azotofiksacija.- Na korenovima leguminoznih biljaka (mahunjaca) nalaze se kvrzice(nodule) u kojima se nalaze kvrzicne bakterije Rhizobium sp.(Rh. Leguminosarum ili Bact. Radicicala kako se ranije nazivala). Ove bakterije preko korenovih dlacica leguminoznih biljaka kontaktiraju sa njima. Znaci bakterije zive u simbiozi sa biljkama I vrse fiksiranje atmosferskog azota.
Elektrohemijska fiksacija(atmosferna nitrifikacija). – Elektrohemijska fiksacija ili atmosferna fiksacija nastaje elektricnim praznjenjem u atmosferi. Ova fiksacija se zasniva na oksidaciji molekularnog azota preko svojih oksida do azotaste I azotne kiseline. Prema Andreu hemizam ovog procesa je sledeci:

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese