Odlomak

OSOBINE SUMPORNE KISELINE
Sumporna kiselina je uljasta tečnost bez boje i mirisa,veoma otrovna. Sa vodom se meša u svim odnosima uz oslobađanje velike količine toplotne energije.
Azeotropska smeša kiseline i vode sadrži 98,3% H2 SO4 i 1,7% H2O. Ključa na 338 oC i gustina takve kiseline iznosi 1,843g/cm3. Na temperaturi od 450oC se potpuno razlaže na SO3 i H2O.
Veoma je higroskopna i u dodiru sa organskim materijama dehidratiše ih. U dodiru sa kožom stvara opekotine. Spada u najjača oksidaciona sredstva. Jedna je od najjačih organskih kiselina.
Disosuje u dva stepena,te gradi dve vrste soli:

  • Hidrogensulfate i
  • Sulfate.

Metale sa negativnim redoks potencijalom razara uz oslobađanje vodonika. Bakar, živu ili srebro razara uz oslobađanje SO2. Liveno gvožđe pasivizuje, zato se koncentrovana kiselina čuva u gvozdenim rezervoarima.

 

 

 

 
ZNAČAJ I UPOTREBA SUMPORNE KISELINE
Sumporna kiselina spada u najznačajnije strateške materije. Ima najveći industrijski značaj. Jedan je od najvažnijih proizvoda hemijske industrije. Njena proizvodnja i dalje služi kao indikator razvijenosti industrije neke zemlje. Najvažnija je neorganska kiselina. Svetska proizvodnja sumporne kiseline dostiže čak 50 tona godišnje.
Velika količina sumporne kiseline (čak 1/3) troši se za proizvodnju superfosfata. To je zato što je velika potražnja za veštačkim đubrivom. I na proizvodnju amonijum-sulfata se utroši mnogo proizvedene sumporne kiseline. Ona se upotrebljava i za proizvodnju natrijum-sulfata i hlorovodonične kiseline,aluminijum-sulfata,plavog kamena,gvožđe(II)-sulfata,cink-sulfata,magnezijum-sulfata i drugih hemikalija,mineralnih pigmenata(litopon,titan-dioksida),zatim za rafinaciju mineralnih ulja,za punjenje akumulatora,u metalurgiji,galvanotehnici i pri elektroličkom dobijanju i čišćenju bakra,cinka i drugih metala.
Koncentrovana sumporna kiselina se upotrebljava u industriji organskih boja,eksploziva,veštačkih vlakana,sredstva za pranje i u drugim granama organske industrije.
Najveći deo sumporne kiseline uopšte ne dolazi na tržište već se odmah dale prerađuje ili upotrebljava u hemijskim kombinatima u kojima se i proizvodi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese