Odlomak

U savremenoj teoriji obracuna troskova poznata su 3 sistema:
sistem obracuna ukupnih troskova
sistem obracuna proizvodnih troskova
sistem obracuna varijabilnih troskova
pri cemu svaki ovaj sistem obracuna troskova moze da bude izveden na osnovu: stvarnih troskova, stvarnih i planskih troskova, stvarnih i standardnih troskova.
Sistem obracuna stvarnih ukupnih troskova – manje odgovara bilansnoj politici u smislu usporavanja prodaje neposredno pre bilansiranja radi smanjenja finansijskog rezultata.
Sistem obracuna po stvarnim proizvodnim troskovima – ovaj sistem je poznat pod nazivom apropcioni sistem obracuna troskova, njegova sustina je u tome da se direktni troskovi proizvodnje i opsti troskovi proizvodnje disponiraju na zalihe nezavrsene proizvodnje poluproizvoda i gotovih proizvoda sto znaci da ti troskovi ulaze u cenu kostanja, tzv. proizvodna cena kostanja i oni se preko proizvodne cene kostanja prenose na rashode u momentu prodaje.
Sistem obracuna stvarnih varijabilnih troskova – u osnovi ovog sistema lezi da se svi varijabilni troskovi disponiraju na zalihe nezavrsene proizvodnje poluproizvoda i gotovih proizvoda, sto znaci da cena kostanja obuhvata samo varijabilne troskove.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari