Odlomak

Pirotski kačkavalj
Kačkavalj proizvode u mnogim mestima i mnogim zemljama. Svuda na poseban način, svuda sa posebnim obeležjima, samo je u osnovi sličan pravom kačkavalju. Takav je i engleski „čegar“, i italijanski „kaco kavalao“, i mađarski, i turski i ruski kačkavalj. I u Srbiji kačkavalj se pravi na više mesta, ali jedinstveni, pravi sir ovakve vrste vezan je za Pirot, čiji su ga majstori razneli širom Srbije, pa i šire. Kako je pirotski kraj južno podneblje, sunce ne dozvoljava da hrana dugo stoji i brzo se kvari. Običan beli sir kratkog je veka, a prirodne okolnosti naterale su ovčare da proizvode sir koji će moći dugo da traje.
I proizveli su kačkavalj…
Osobine kačkavalja
Tehnološki procesi proizvodnje Pirotskog kačkavalja od ovčijeg mleka
Tehnološki proces izrade se sastoji iz tri faze: – izrada baskije, – prevođenje baskije u kačkavalj – dosoljavanje, -zrenje i nega kačkavalja

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari