Odlomak

U ovom radu bavili smo se proučavanjem darovite dece, teškoćama i lepotama rada sa njima. Ova studija predstavlja  pregled teorijskih shvatanja i istraživanja koji su vezani za fenomen darovitosti . To se najbolje može videti na osnovu sadržaja (tema), obuhvaćenih u ovoj studiji i njihovog temeljnog i studioznog razmatranja. Istovremeno, sadržaj ukazuje na širinu prepoznavanja ove problematike, na produbljeno i kritičko sagledavanje brojnih teorija i shvatanja, nedoumica i zablude koje su prisutne medju teoretičarima. Studija ima 2 poglavlja. Prva celina se odnosi na teorijske okvire rada kao što su definisanje pojma darovitosti, koncepciju darovitosti, značaj rane identifikacije darovitosti kod dece,integralni razvoj deteta, odnos motornog razvoja i  motoričke darovitosti i dr. Dok ćemo u drugom delu rada opširnije govoriti o ulozi roditelja u prepoznavanju i podsticanju darovitosti kod dece, kao i o problemima sa kojima se susreću na tom putu.

Stučnjaci i analitičari smatraju da su se roditelji pokazali kao dobri procenitelji kada su u pitanju sposobnosti njihove dece i njihove ocene su dosta realne, tako da ne smemo zanemariti kada imamo pred sobom takav primer koji nam se ukazuje.Da li je to tako ili ne,sve je individualno i sve je stvar aspekta slučajnosti. Naša obaveza je da proveravamo i doprinosimo da takvo dete indentifikujemo i razvijemo njegovu darovitost u pravom smislu kako bi tu njegovu darovitost pretvorili u talenat i dali sansu da se dete ostvari u svojoj sposobnosti.

Darovitost kod dece obično primećuju roditelji,vaspitači kao i ljudi koji se nalaze u detetovom okruženju.Darovitost dete ispoljava kroz igru,priču kao i kroz različite situacije. Roditelji i vaspitači primećuju da dete ima neke izražene sposobnosti. Neki roditelji primećuju nadarenost kod svog deteta ali ne preduzimaju konkretne mere ka njihovom utvrđivanju i razvoju,dok neki roditelju u saradnji sa vaspitačem rade na podsticanju razvoja detetovog talenta.Postoji i treća vrsta roditelja,to su roditelji koji se ne zadovoljavaju sopstvenim procenama darovitosti svoga deteta već traže pomoć stručnjaka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pedagogija

Komentari