Odlomak

Porez na dodatu vrijednost

1    UVOD

1.1    Porez na dodatu vrijednost

Porez na dodatu vrijednost (PDV) je najrasprostranjeniji sistem oporezivanja prometa roba (dobara) i usluga u svijetu. Primjenjuje se u preko 120 država svijeta, a u nekim od njih se javlja i pod drugačijim nazivima .
Value Aded Tax (VAT) ili goods and services tax (GST) (Velika Britanija, Kanada, Singapur i Novi Zeland)
Porez na dodatu vrijednost je indirektni porez,tj. ne prikuplja se direktno od lica koje je porezni obveznik, već od lica koja se smatraju krajnjim potrošačima.
PDV je neto svefazni porez. Zašto kažemo « svefazni » ? Svefazni jer se obračunava u svakoj fazi prometa dobara i usluga podložnih oporezivanju, a neto, jer se ne obračunava na ukupnu prodajnu vrijednost u svakoj od faza, već samo na dodatu vrijednost, nastalu u konkretnoj fazi.
Osnovna kritika  za PDV je da stvarni teret oporezivanja snose krajnji potrošači. što znači da su time pogođeni siromašniji slojevi društva. Zato se u mnogim državama uvode diferencirane stope PDV-a kao i nulte stope. Npr. tim, nižim stopama su uglavnom obuhvaćene osnovne namirnice, lijekovi, knjige, ortopedska pomagala i slično.

 

2    PDV U BIH
U BiH porez na dodatu vrijednost (PDV) se počeo primjenjivati  1. janura 2006 i to po jedinstvenoj stopi od17%. Kakav je koncept djelovanja pdv-a ?
Primjer :  Ukoliko neko preduzeće vrši nabavku u iznosu od 10.000 KM, dobavljač će mu obračunati PDV od 17% (tj. 1.700 KM). Dakle, preduzeće će platiti 11.700 KM od čega je 1.700 KM tzv. ulazni porez. Kada preduzeće hoće dalje da prodaje isto dobro, recimo po cijeni od 12.000 KM, ono će također obračunati 17% na tu cijenu (2.040 KM). Ukupna cijena koju će platiti kupac je 14.040 KM, a dodatnih 2.040 KM je za preduzeće tzv. izlazni porez. Ukupan iznos PDV-a koji ide državi (u ovom slučaju) je 2.040 KM. Razlika između izlaznog i ulaznog poreza od 340 KM je porezna obaveza preduzeća prema državi, ostatak je obaveza njegovog dobavljača, ali će im to sve biti nadoknađeno jer je konačno opterećenje na krajnjem potrošaču koji će to platiti kroz cijenu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari