Odlomak

Uvod

Svaki proizvod na tržištu ima svoju vrednost i upotrebnu vrednost. Vrednost proizvoda je, ustvari, njegova cena na tržištu, a upotrebna vrednost robe ogleda se u njenoj mogućnosti da zadovolji neku ljudsku potrebu. Nakon toga, iskorišćena roba se baca i tako se započinje proces stvaranja otpada. Koliko je otpad štetan pokazuje i vreme potrebno za razgradnju pojedinih vrsta otpada:
• organski otpad- 3 do 12 meseci,
• aluminijumske limenke- 10 do 100 godina,
• plastične kese- 100 do 1000 godina,
• staklene boce oko 4000 godina.
• stiropor- nikada

1. Elektronski otpad
Elektronski otpad je popularno i neformalno ime za elektronske proizvode na kraju radnog veka. Ubraja se u opasne otpade zbog niza štetnih hemijskih elemenata kao što su arsen, olovo ( koristi se u monitorima radi zaštite od zračenja), živa, hrom (dekorativne svrhe), berilijum, fosfor (katodne cevi monitora i televizora) i plastika koja je opasna po ljudsko zdravlje i veliki je zagađivač okoline.
Elektronska oprema je sve zastupljenija u kancelarijama i prodavnicama, ukratko svuda, a kad joj dođe kraj pojavljuje se u otpadu. Procenjuje se da je 1992. godine u Evropi elektronski otpad iznosio oko 2% odnosno 4.000.000 tona, a 1998. već 6 miliona tona (4% elektronskog otpada ili 50 miliona komada). Očekuje se da će količina elektronskog otpada povećati po stopi 5% godišnje, što znači da će se u sledećih 10 godina taj otpad udvostručiti. Porast elektronskog otpada je tri puta veći od komunalnog otpada.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari