Odlomak

UVOD

Predmet ovoga rada jeste suicid. O problematici suicida govori se još od 1910 god. Kada je bila prva konferencija psihoanalitičkog društva u Beču. U ovom radu usredočit ču se na sam pojam suicida njegove uzroke, zatim sociološke, psihoanalitičke i filozofske poglede na suicid. Bit ove teme jeste da prepoznamo motive, razloge počinjenja suicida. Danas u svijetu pa i našem okruženju često se govori o suicidu, pokušaju ubojstva, ubojstva najčešće razloge navode kao financijske poteškoće, sada u ovom razdoblju recesija gdje se javlja najviše siromaštva jer nestašica je pogodila cijeli svijet, stopa siromaštva raste iz dana u dan, zatim možemo spomenuti i razne bolesti, i mnogi drugi razlozi koje sam navela u radu.

 

 

ŠTO JE SUICID?

Latinski: (sui-sebe +occidere-ubiti)
Suicid ili samoubojstvo je oduzimanje ili pokušaj oduzimanja vlastitog života. To je svjesno i namjerno oduzimanje vlastitog života (oduzimanje vlastitog života a bez pune svijesti nije samoubojstvo već nesretni slučaj – npr. Delirantno stanje, akutna faza duševne bolesti)

WHO definicija nasilja:

„Namjerno korištenje fizičke snage i moći prijetnjom ili akcijom prema samome sebi, prema drugoj osobi, ili prema grupi ljudi ili čitavoj zajednici, što bi moglo rezultirati ili rezultira ozljedom, smrću, psihološkim posljedicama, nerazvijenošću ili deprivacijom“

WHO u Izvješću o nasilju i zdravlju, 2002.god., dijeli nasilje u tri velike skupine:

1.    Nasilje prema samome sebi    (suicid, pokušaj suicida, planiranje ili razmišljanje o suicidu, samoozljeđivanje)
2.    Međuljudsko nasilje     (prema jednoj ili više osoba)
3.    Kolektivno nasilje     (prema kolektivu, državi, organiziranim političkim grupama)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sociologija

Komentari

Click to access the login or register cheese