Odlomak

UVOD

Ovaj rad predstavlja praktičan prikaz treninga agilnosti i njegov položaj u mikrociklusu 2. faze pripremnog perioda rukometne ekipe « Biograd «. Isto tako daje osnovne informacije o motoričkoj sposobnosti agilnosti, i ulogu iste u modernom rukometu.
Razvojem brzine rukometne igre agilnost je dobila veliku ulogu u programu treninga, kao preduvjet za atraktivnu i dinamičnu igru.

 

 

 

AGILNOST

Agilnost se opisuje kao sposobnost brze promjene pravca kretanja u ograničenom prostoru. Potreba za brzim uspostavljanjem, provedbom,zaustavljanjem i promjenom smjera kretanja dominantno je zastupljena u rukometnoj igri kako u napadu, tako i obrani. Prisutna je kod varki, obrambenih izlazaka, skupne situacijske suradnje u napadu i obrani te protunapadu, ali i ostalim sadržajima rukometne igre.
Razlikujemo lateralnu agilnost u vidu kretanje u čeonoj ravnini, dijagonalnu agilnost u vidu prekoračnog ili zakoračnog kretanja, te dubinsku u vidu osnovnog kretanja naprijed-natrag s promjenom smjera.
Iako joj u procesu treninga treba posvetiti veliku važnost, treba naglasiti da je agilnost, kao i brzina, u većoj mjeri nasljedno definirana, pa je tako jedan od faktora u selekciji igrača.
Za razvoj agilnosti koriste se specijalne vježbe kretanja s i bez lopte kojima se agilnost ciljano unapređuje te situacijske vježbe zasnovane na strukturama rukometne igre. Kod ovih je vježbi važno da se kretanje izvodi najvećom brzinom s većim brojem ponavljanja

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari