studenti
Mesto za uspešne studente

Upravljanje istraživanjem i razvojem

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Preduzeća su organizacioni sistemi, što znači da funkcionišu svesnim, organizacionim aktivnostima čoveka koji im postavlja ciljeve i svojim upravljačkim aktivnostima ih neprestano usmerava ka tim ciljevima. Konstituisani su od tehničkih, bioloških i organizacionih podsistema. Konstitucija sistema  (preduzeća) može da se menja tokom funkcionisanja na tri načina:

  1. Evoluciono– ovo su stalne promene koje se ispoljavaju kao promena kvaliteta, kvantiteta i promene po elementu strukture. Nastaju kao endogene promene vezane za razvoj, i one su malog intenziteta, a relativno dugog perioda trajanja.
  2. Adaptivno– su promene koje nastaju kada sistem svojim delovanjem žele da izvrši željeni spoljanji uticaj, ali i reverzibilni uticaj okruženja na sistem.
  3. Revoluciono– su promene strukture jednog sistema, nastala interpretaciojom drugog sistema u njegov evolucioni proces. Ove promene po pravilu su visokog intenziteta, ali kraćeg delovanja. (Jedan podsistem u odnosu na drugi postaje domina-ntan, njegov rast uzrokuje smanjenje drugog, bilans je isti, ali se struktura promenila).
Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.