Odlomak

Dio – uvod

Tema ovoga rada je opisati aktivno starenje , rodnu ravnopravnost i socijalnu uključenost kao ekonomske čimbenike u današnjem društvu.

 

Starenje je međugeneracijska briga i neminovna budućnost svih nas, i zato se trebamo posvetiti temi „aktivnog starenja“. Naročito na ovim našim prostorima gdje je odnos umirovljenika i uposlenih već odavno prešao kritičnu granicu. Naravno, razlog tome je najviše nedavni rat, koji uvijek sa sobom donosi nesagledive posljedice u budućnosti.  Tako da danas imamo u Bosni i Hercegovini veliki broj umirovljenika u najboljim godinama za rad, oko 35-45 godina.

 

Rodna ravnopravnost predstavlja jednak odnosno ravnopravan odnos muškarca i žene.   Ravnopravnost žena i muškaraca,  jedno od osnovnih ljudskih prava i  osnova svakog demokratskog društva. Ta ravnopravnost podrazumijeva ravnoprvanost u svim oblicima javnog, kulturnog, političkog i bilo kojeg obilka društvenog života.

 

Socijalna uključenost je definirana kao mogućnost onih koji su socijalno isključeni da dođu do onih resursa koji bi im omogućili jednaki status u društvenom životu. Socijalna uključenost se najčešće promatra s aspekta socijalne isključenosti, te se na osnovu isključenosti traže rješenja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Osiguranje

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese