Odlomak

1.Biografija    

Albert Ajnštajn je rođen 14.03. l879.godine u Ulmu,Vitimberg-Nemačka.
Negov otac Herman Ajnštajn, po zanimanju bio je trgovac, najstari sin porodice Ajnštajn, koja je bila jevrejskog porekla. Otac Herman je imao privatnu firmu, koja je proizvodila elektromaterijale i opremu, od koje je njagova porodica veoma lepo živela. Zajedno sa njim radio je i njegov brat Jakob, inženjer po struci, koji je veoma uticao na Ajnštajna i pomagao mu da savlada osnove matematike i fizike., dok je od majke nasledio smisao za muziku. Do kraja života se nije odvajao od violine koja mu je pomogla da prevaziđe teške životne trenutke. Takvih trenutaka je u životu imao mnogo, neke svojom a neke tuđom zaslugom. Imao je sestru Maju koje je od njega bila mlađa 4 godine, odnosno rođena je 1883. godine.
Njegovi roditelji su u kući imali bogatu biblioteku, tako je Ajnštajn uz pomoć porodice upoznavao svet književnosti, umetnosti i nauke Po Albertovom rođenju majka Paulina bila je zabrinuta i preplašena jer je mislila da njeno dete ima veću glavu od normalne. Zabrinuti roditelji su se pitali da li je beba kojom ih je Bog blagoslovio, normalna.Videvši da je Albert napunio tri godine a da nije progovorio, njegovi roditelji su pomislili da je zaostao u razvoju i sahranili roditeljske nade. Bili su iznenađeni kada je mališan jednog dana otvorio usta i počeo da govori tačno, rečnikom odraslih. Nije se mnogo razlikovao od svojih vršnjaka, ali je imao jednu, neko bi rekao manu, a to je da nije previše voleo druženja. Više je voleo da se povuče i da sam smišlja kreativne načine za igranje. Tako je porodica vrlo rano primetila da ima neverovatno strpljenje i preciznost kada je u pitanju rešavanje nekih problema

 

 

 
1.1 Ekscentrični dečak

Albert je bio dete za koje je bilo teško predvideti da će jednog dana postati genije. Držao se podalje od ostale dece, zbog čega su ga školski drugari ignorisali, nije bio sjajan učenik, ali su mu pažnju odvlačile knjige koje su se bavile naukom.
Imao je običaj da detaljno i sa svih aspekata i analizira svaku ideju.
Mogao je da vidi i opazi stvari koje njegovi vrsnjaci nisu mogli čak ni da zamisle, i ako će ga ta osobina učimiti slavnim.
Ajnštajn je u školi počeo da primenjuje svoje metode učenja. Samo se pretvarao da ga interesuju neki dosadni predmeti, što nije bio slučaj sa fizikom i filozofijom, predmetima kojima je bio u potpunosti predan.
Kadaj e Albert bio dete otac mu je pokazao kompas. Dečak je bio strašno iznenenadjen kada je opazio da se igla na kompasu ne pomera, bez obzira u kom se polozaju nalazi kompas. Postao je svestan postojanja neke nevidljive sile, nezavisne slike, koju nije bio u stanju čulima da opazi.
Fenomen koji se naziva magnetizam nije dozvoljavao igli da se pomera. Elektromagnetizam je otkrven u l9 veku i igrao je važnu ulogu u postojanju značajnog tehnološkog napretka. Ajnštajn je još kao dete ustanovio da svetom kojim vidimo vladaju nevidljivi principi i zakoni.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Fizika

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese