Fermentacija
Uvod:
U osnovi, svi fermentacioni procesi mogu se podeliti na:
1.Anaerobna vrenja (bez kiseonika): alkoholna, mlečna, propionska,
2. Aerobna vrenja (sa kiseonikom): sirćetna, limunska, glukonska fermentacija.
Alkoholna fermentacija :
Alkoholna fermentacija je biohemijski proces u kome se ugljeni hidrati (monosaharidi) u anaerobnim uslovima, pod uticajem mikroorganizama transformišu u etil- alkohol i ugljen-dioksid, uz stvaranje nekih sporednih proizvoda (glicerin, sirćetna i mravlja kiselina i dr.).
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 + 117J
glukoza etil-alkohol ugljen-dioksid
Alkoholna fermentacija
Alkoholna fermentacija ima široku primenu za dobijanje različitih alkoholnih napitaka: (vina, rakije, piva), u industrijskom dobijanju alkohola….
Alkoholna fermentacija
Alkoholnu fermentaciju mogu izazvati predstavnici gljiva i bakterija.
Bakterije i neke plijesni stvaraju male količine alkohola.
Glavni izazivači alkoholne fermentacija su kvasci –vrste pravih kvasaca iz roda Saccharomyces.
Više u Hemija
Kiseonik
- Hemija
- UNIVERZITET DONJA GORICA - Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u Podgorici · Bar
- 7 stranica
Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
- Organska hemija 2
- UNIVERZITET U SARAJEVU Farmaceutski fakultet · Sarajevo
- 23 stranica
Vitamini rastvorljivi u lipidima
- farmakologija
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica