Odlomak

UVOD

U velikoj meri japanski industrijski i ekonomski uspeh leži u homogenoj kulturi i visokim standardima u obrazovanju. Japanski istraživači i analitičari ovog uspeha tvrde da je ovakvo objašnjenje previše jednostavno.

U suštini japanska industrijska kultura leži na mikroelektronici i automobilskoj industriji dok se japanska industrijska karakteriše fleksibilnošću, adaptivnošću i timskim radom.

Kada je reč o japanskoj proizvodnji ona se zasniva na asembliranju komponenti gde se spajaju koncept „just-in-time“, podela rada među timovima i optimalan razmeštaj raspoloživih resursa.

Japanska industrijska kultura je usmerena prema uslužnim delatnostima, kvalitetu i održavanju.

 

 

 
1.0. INDUSTRIJSKA KULTURA JAPANA
Japanska industrijska kultura je usmerena prema uslužnim delatnostima, kvalitetu i održavanju.

U Japanu međuljudski odnosi nisu ograničeni samo na funkcije zaposlenih za vreme rada. Ovi odnosi idu mnogo dalje i prenose se i u arenu socijalnih odnosa. Međutim poslednjih godina dolazi do promena, odnosno muška dominacija slabi kada je u pitanju industrijska kultura Japana posebno, među mlađim generacijama.

Žene zahtevaju od svojih muževa da ostaju kod kuće posle posla i posvete se porodičnom životu. Visok standard života stvorio je mnoge mogućnosti putovanja, što je ženama Japana približilo evropski stil života.

 

 

2.0. JAPANSKA INDUSTRIJSKA KULTURA I ZAPAD

Jedna od najprodavanijih knjiga u Japanu krajem osamdesetih godina ovog veka bila je Japan sme da kaže ne koja je bila odgovor pritužbama zapada a posebno Sjedinjenih američkih država, koje su bile u vezi sa nelojalnom konkurencijom japanske privrede na svetskom tržištu.

Jedan od autora knjige bio je Šintaro Išahara, izraziti predstavnik neonacionlističkog pokreta Japana, koji je stvorila generacija mlađih ljudi, rođenih pedesetih godina a koji su bili oštri kritičari svega što je američko.

Posledice objavljivanja ove knjige bile su iznenađujuće. U Japanu ona je izazvala pravu senzaciju zbog svojih ekonomskih i političkih analiza, a u SAD knjiga je izazvala veliku pažnju i brugu svih struktura.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese