Odlomak

Krvne grupe
Ljudska krv podeljena je u krvne grupe na osnovu prisutnosti i odsutnosti određenih antigena na početku crvenih krvnih zrnaca. Do određivanje krvnih grupa došlo je zbog velikih poremećaja koji nastaju posle transfuzije krvi, kao što su aglutinacija (slepljivanje) i hemoliza crvenih krvnih zrnaca. Krv različitih osoba ima različite antigene i imuna svojstva, to znači, da su antigeni i antitela kod ljudi različiti.
Zašto se rade testovi krvnih grupa?
Kada se radi transfuzija krvi (tj. kada je davatelj zdrav, a primatelj bolestan) krvna grupa te dve osobe mora biti ista
Kada se utvrđuje očinstvo, tj. DNK test
Pre operacije
Kada se radi o presađivanju organa
Utvrđivanje krvnog odnosa
Prilikom prvog pregleda trudnoće ili začeća
Vrste krvnih grupa:
A
B
AB
0 (nulta)
Određivanje krvnih grupa:
Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen A, radi se o krvnoj grupi A. Tekući do krvi, odnosno plazma, u tom slučaju sadrži antitela protiv krvne grupe B.
Ako se na površini crvenih krvnih stanica nalazi antigen B, radi se o krvnoj grupi B. Plazma tada sadrži antitela protiv krvne grupe A.
Ako na površini crvenih krvnih stanica nema ni jednog od ta dva antigena, radi se o krvnoj grupi 0. U tom se slučaju u plazmi nalaze i antitela protiv krvne grupe A i antitela protiv krvne grupe B.
Takođe je moguće da se na površini crvenih krvnih stanica nalaze i antigen A i antigen B, te tada u plazmi nema antitela, a osoba ima krvnu grupu AB.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese