Odlomak

Kvalitativno istraživanje razloga, prepreka i stereotipa vezanih za potrošnju i potrošače voća u Srbiji

Uvod
U Srbiji, potrošnja voća po glavi stanovnika na godišnjem nivou iznosi oko 62 kg, što je čak do 3 puta manje od proseka za zemlje Evropske Unije (Gulan, 2010). S druge strane, u razvijenim zemljama se poslednjih godina potrošnja voća intenzivno popularizuje među stanovništvom, u cilju smanjenja problema gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja,
tj.radi kontrole i prevencije bolesti. Posledično, u predstojećem periodu u Srbiji takođe treba više insistirati na edukaciji lokalnog stanovništva o zdravstvenim dobrobitima voća i voćnih proizvoda. Jedan od doprinosa, svakako predstavlja i ova studija koja, između ostalog, otkriva razloge i prepreke za potrošnju voća lokalnog stanovništva. Studija predstavljena u ovom radu čini sastavni deo sveobuhvatne studije posvećene razvoju nauke o potrošnji hrane na Balkanu . Ista metodologija istraživanja primenjena je i u drugim zemljama zapadnog
Balkana: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Metodologija istraživanja primenjena u studiji o potrošnji hrane u zemljama Zapadnog Balkana zasniva se na pristupu analize većeg broja stejkholdera uz primenu različitih tehnika istraživanja. Cilj je bio prikupiti što veći broj informacija, radi boljeg razumevanja karakteristika lokalnih potrošača hrane, odnosno njihovih zapažanja, motivacije, izborai načina donošenja odluka, stavova i znanja. Istraživanje kombinuje različite metode i tehnike: kako one kvalitativne (dubinski intervjui i fokusgrupe), tako i one kvantitativne (anketiranje potrošača). Ovim istraživanjem pokrivene su različite kategorije hrane, odnosno voće, hrana sa zdravstvenom i nutritivnom tvrdnjom (funkcionalna tvrdnja), tradicionalna i organska hrana

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Naučni radovi

Više u Skripte

Komentari