Odlomak

1. Uvod

Kada vas profesor ispituje, a vi se preznojavate, šapućete si nešto u bradu, kolutate očima, premještate se s noge na nogu, ušima tražite spasonosne signale iz razreda, vi zapravo izvodite multimedijalnu predstavu. S profesorima i kolegama komunicirate na više načina istovremeno (zvukom, pokretom, slikom) i šaljete im određenu poruku. Jednostavno rečeno multimedija je predočavanje i prenošenje informacija na više načina istovremeno.

Računalo je danas postalo sredstvo za komunikaciju putem teksta, glasa, zvuka, slike, tj. za multimedijalnu komunikaciju. Smisao i svrha multimedije na računalu je da što zanimljivije, privlačnije i stvarnije predoči i prenese neku informaciju, prizor, ugođaj ili događaj. Računalo nam može služiti za razne svrhe kao što je npr. telefoniranje, slanje faxa, elektronička pošta, chat, slanje sms i mms poruka itd. U tome nam najviše pomaže Internet putem kojeg u djeliću sekunde postajemo sudionici sveopćeg svjetskog druženja. Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže. To je „mreža svih mreža“.

Što se tiče mobilne komunikacije, ona nam pruža automatsku, trenutnu, jednostavnu i izravnu dostavu korisničkih sadržaja s mobilnog telefona na mobilni telefon. Mobilni telefon je prijenosni elektronički uređaj za komuniciranje na veće ili velike udaljenosti. Glavna komunikacijska funkcija je prijenos glasa, no u novije vrijeme dodane su funkcije kao: kratke tekstualne poruke i multimedijalne poruke (sms i mms), automatska i zvučna poruka, elektronička pošta, internet, registracija kontakata, korištenje kalkulatora, sata, alarma i sličnih funkcija te slike i video, a popularni sadržaji su i igre.

Slika 1. Komunikacija pomoću računala

2. Računalo kao telefon

Računalo možemo korisiti za telefonske razgovore, rabeći ga kao obični telefon. Takva vrsta telefoniranja naziva se internetska telefonija (VoIP- Voice over Internet Protocol).

Za ostvarivanje internetskog protokola potrebno je imati:
-podatkovno-glasovni modem
-zvučnu karticu
-mikrofon i zvučnike
-softver za podršku internetskog telefoniranja
-korisnički račun na jednom od servisa za internetsku telefoniju

Prednosti intrentske telefonije su:
-izbjegavanje uobičajene telefonske veze što donosi uštede u novcu jer je razgovor preko telefonskih veza daleko skuplji od razgovora preko internetskih veza (uštede mogu biti i do 80% u usporedbi s običnim telefoniranjem)
-računalom možete snimiti svoj razgovor i pohraniti ga u zvučnu datoteku
-računalo može glumiti sekretaricu, prikazivati broj koji poziva…
-sugovornik ne mora biti na internetu niti mora imati računalo-dovoljan mu je obični telefon
(to se zove PC-To-Phone telefoniranje)
-osim govorne komunikacije omogućuje podakovnu i videokomunikaciju preko interneta
-osim PC-To-Phone telefoniranja, postoji i PC-To-PC telefoniranje (računalo naziva računalo), ali ovdje suovornik mora imati računalo pa tako sugovornika možemo ne samo čuti, već i vidjeti, a mogu se međusobno razmjenjivati podatci s računala na računalo
Slika 2. Slušalice i mikrofon koriste se internetskoj telefoniji

3. Faks

Telefaks ili faks je postupak prijenosa fotografija i crteža na daljinu u digitalnom elektroničkom obliku. To je zapravo naziv za telekomunikacijsku tehnologiju za prijenos kopije dokumenata i slika preko obične telefonske mreže. Nazivi za faks su još i fototelegrafija, faksimilni prijenos, telefaks.
Za primanje i slanje telefaksa potrebno je:
-računalo
-skener; njime originalni dokument (na papiru) pretvaramo u digitalni oblik
-faks-modem; modem koji može primati i slati telefaks
-pisač; koristimo ga za ispisati telefaks
-telefonska linija na koju se spaja faks-modem i koja služi za slanje i primanje telefaks-podataka
-program za telefaks komunikaciju; korisnička aplikacija koja sve ove dijelove povezuje u cjelinu

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari