Odlomak

1. Izvorište poslovne ideje

Ja, Petrana Petrovic, student “Beogradske poslovne škole – visoke škole strukovnih studija” u Beogradu, usled potrebe da se kućni budžet poveća, na osnovu ispitanih potreba domaćeg tržišta u dogovoru sa prijateljem odlučio sam da pokrenemo proizvodnju i prodaju slatkog od šumskih jagoda. Za ovaj posao sam se opredelio zbog dobrog profita i velikih tržišnih mogućnosti.

 

 

1.1. Izbor poslovne ideje

Pažljivim ispitivanjem domaćeg tržišta, došla sam do zaključka da na njemu ne postoj ivelika ponuda šumskih jagoda, bez i malo težnje za nekom promenom, ali isto tako na tržištu postoji i potreba za nekom novom i neobičnom ponudom. Upravo zbog toga sam ugledala moguću šansu i odlučila se za proizvodnju slatkog od šumskih jagoda. Srbija je bogata i poznata po
raznom voću, a naročito šumskim jagodama, pa nije teško pronaći dobavljača od kojih možemo otkupljivati šumske jagode, inače neophodne za ovo slatko. Pošto posao pokrećem sa sestrama, od koji je jedna tehnolog, i poseduje znanje iz oblasti proizvodnje i prerade, koji su neophodni za odpočinjanje ove vrste biznisa. Prednost ovog biznisa ogleda se u tome što, su šumske jagode lako dostupne, i za njihovu nabavku potrebna je samo radna snaga. Slatko od šumskih jagoda će se pakovati u staklenim teglicama od 0,2 litara, i imaće adekvatnu deklaraciju.

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih jagoda ima svoje lekovite moći ali narodna medicina u lekovite svrhe najradije preporučuje šumske jagode. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvoždje, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno pre jela.  Jagoda kao lek preporucuje se za lečenje zatvora i tegoba koje se nazivaju “lenja creva”, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari