Odlomak

1.UVOD

Brzi razvoj tehnologije koji je izazvala industrijska revolucija, za sobom je povukao i razvoj mnogih znanosti koje su prije 50 godina bile nazamislive. Tu u prvom redu spada razvoj elektrotehničke opreme, koja u današnjem svijetu dolazi u oblicima koji su prije 10,20 godina bile znanstvena fantastika. Televizori, mikrovalne pećnice, CD-playeri, ali i ostala oprema napreduju velikom brzinom. U istu kategoriju spada i razvoj računalne tehnologije. O razvoju tehnlogije se ne može pričati kao o dijelu povijesti, već procesom koji još traje i koji se neće zasutaviti u svom napredovanju još nekoliko desetljeća. Kako se razvijala računalna tehnologija, tako su se razvijale i komponente za kompjutere koje se danas nalaze na tržištu u velikom broju. Razvojem informatike mijenjaju se i svrhe kompjutera u kućnoj upotrebi.
Tako se prema podacima koje je provela Europska komisija današnji kompjuterski pismeni ljudi,računalo za zabavu koriste u prosjeku nekoliko puta tjedno, a za obrazovanje nešto češće, više od 5 puta tjedno.
Podaci govore da se računala sve češće koriste za zabavu, pa je samim tim i razvoj periferne opreme doživio pravu ekspanziju početkom 90.-ih godina 20. stoljeća. Današnji oblici tipkovnica, miševa, zvučnika ali i ostale opreme daleko je od standardiziranih koji se se koristili do prije nekoliko godina.
Segment zabave je doživio pravu renesansu. Djeca od 3-5 godina svoje vrijeme za kompjuterima uglavnom provode igrajući igrice. Upravo u tom segmentu, proizvođači su prepoznali veliku priliku za profitom tako da je današnje tržište perifernih dijelova za igranje jako velik. Upravo ćemo o tom segmentu pričati u ovom seminaru: PALICAMA ZA IGRU.

1.2.KRATKA POVIJEST
Osnovni oblici palica za igru su se u početku koristila kao kontole za upravljanje zrakoplovima, u dizalima no one se također koriste i za upravljanje podvodnim vozilima, kamionima, vozilima u građevini. Danas su sve češći i na mobilnim uređajima. Ime joystick, koji se smatra univerzalnim pojmom za sve vrste palica, se pripisuje francuskom pilotu Robert Esnault-Pelterie-u koji ga je upotrijebio na početku 20. stoljeća. Smatra se da je prvi joystick proizveden u Njemačkoj krajem Drugog svjetskog rata.

1.3. POJAM
Palice za igru danas su vrlo raširene. Razlikuju se prema obliku,no većini njih je funkcija ista: zamjenjuju tipkovnicu i miš u igranju kompjuterskih igrica. Definicija palica za igru bi bila: računalna periferna komjuterska veličina koja radi na principu sličnom mišu. Pomaci na palici se prenose na računalo te samim tim, pokazna strelica se kreće u smjeru palice. Palice se u osnovici dijele na gamepad-ove i joystick-e. Većina njih je dvo-dimenzionalna, tj. imaju dva smjera kretanja, no također postoje i tro-dimenzionalne, koje, naravno, imaju tri smjera kretanja. Uglavnom na sebi imaju više od jedne tipke, koje simuliraju neku vrste „akcije“. Palice za igru su prije nekoliko godina imale drastičan pad u prodaji jer se na tržištu drastično smanjivao broj letačkih simulacija, što je gotovo uništilo industriju palica za igru.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari