Odlomak

Uljana repica (Brassica sp.)

Sinonimi: olajna repica, uljevka; Engleski: rapeseed, swedish turnips, turnip rooted, canola, cabbage; Francuski: colza; Nemački: Raps, Winterfuterraps; Ruski: масличная репа.

Repica se gaji radi semena koja sadrži od 40 do 49% ulja, i 18 do 25% belančevina. Ulja su polusušiva sa jodnim brojem 95-120, a upotrebljava se za ishranu kao rafinirano i u tehničke svrhe za proizvodnju boja, lakova, maziva, električnih ulja, biodizela, kao i za proizvodnju raznih sapuna i u industriji tekstila i kože.

Ranije su repice sadržavale do 50% eruka kiseline, koja je štetna za zdravlje a nema hranjivu vrednost. To je monozasićena dugolančana 13-dokosan kiselina. Ova kiselina oštećuju sistem za krvotok ljudi i životinja i izaziva hemolitksu anemiju. Zato su mnoge zemlje sveta zabranile upotrebu i promet životnih namirnica koje sadrže više od 5% eruka kiseline. Današnje sorte dobivene selekcijom imaju znatno manje ili minimalne količine eruka kiseline.
Uljane pogače i sačma kao nus proizvod ekstrakcije ulja, sadrže u proseku oko 23% probavljivih proteina i oko 8% sirove masti, 0.9% sirovih vlakana, 22% bezazotnih ekstraktivnih mterija (BEM) pa su odlična stočna hrana. Repica je bitan član u zelenom konvejeru, jer daje najraniju proletnju i najkasniju jesensku zelenu stočnu hranu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari