Odlomak

 

1. UVOD

Trenutno u svetu postoji više desetina svemirskih i vojnih avantura kao što su: aero-avanture, kopnene avanture, svemirske avanture i avanture na vodi sa razgranatom strukturom podele. Svemirske i vojne avanture su noviji oblik ekstremnog turizma stvorenih u poslednjih dvadesetak godina (od 1991. godine).

Letovi vojnim lovcima, helikopterima, starijim tipovima aviona, teretnim avionima koji simuliraju nultu gravitaciju, treninzi u simulatorima letenja, padobranske avanture, sve vrste obuka za kosmonaute u Rusiji – Zvezdani grad, suborbitalni svemirski turistički programi, obuke na vojnim operacijama, tehnike preživljavanja u svim prirodnim uslovima, od hladnog Sibira, preko vlažnih džungli Amazona, do pustinja SAD-a, programi vožnje tenkova i drugih oklopnih vozila, program gađanja iz streljačkog naoružanja na ruskim i ukrajinskim poligonima, peintbol i preživljavanje na vodi su grane svemirskih i vojnih avantura koje su, može se reći, najatraktivnije avanture od početka istraživanja Zemlje u srednjem veku. Nov način razvoja turizma, nove ideje i nove avanture su glavni opisni detalj svemirskih i vojnih avantura.

Glavne zemlje organizatori su: Rusija, Ukrajina, SAD, JAR, Australija, Salvador i Peru. Imaju brojne privatne, penzionisane, avione, od kojih su najbrojniji češki avioni tipa L-29 i L-39, najbolji trenažni avioni bivšeg Istočnog bloka. Južna Afrika, zemlja kontrasta, uvek je prednjačila u ekstremnim avanturističkim novinama, pa je dovoljno reći da ovde obitava i uspešno posluje prvi privatni aerodrom koji ima desetak ponosnih britanskih lovaca, Strajkmastera, Bukanira, IET-ja i drugih, a koje koristi za obuku pilota i u prestižne turističke svrhe, čak i sa mogućnošću obaranja nekih od afričkih rekorda. Amerikanci, kao najbolji šoumeni na svetu, smislili su da dao kopilot možete učestvovati u sopstvenom akcionom filmu sa avionima L-39 ili možete, što je još neverovatnije, da učestvujte kao glumac u nekom od svetskih blokbastera kao pomoćni pilot, sa vašim imenom na špici.
Vojni turizam je pojam koji se odomaćio u svetu, ali i u našem okruženju. U Crnoj Gori su podelom imovine članica bivše državne zajednice, pripali najatraktivniji zemljišni vojni kompleksi, koji se prostiru na oko 2,5 miliona metara kvadratnih. Danas su top turističke destinacije, a neki će to tek da budu. U Hrvatskoj, otok Vis i kilometarski tuneli u utrobi otoka zagolicaće maštu svakog zaljubljenika u istoriju ili vojne priče, a ni ostali neće ostati ravnodušni pred zaboravljenim topovskim cevima uperenima na pučinu, otoka na kojem se u jednoj od „špilja“ skrivao Drug Tito

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese