Odlomak

1. UVOD:

Ovaj rad se bavi istraživanjem najboljih opcija za otvaranje, funkcionisanje I ostvarivanje dugoročnog profita u Boutique hotelu kroz oči Yield menadžmenta. Odlučila sam se za izradu ovog rada jer je moj cilj otvoriti ovakvu vrstu hotela u Perastu pa će mi ovaj rad pomoći da uspijem da ostvarim svoju zamisao i da je održim na dugi rok. Rad je sastavljen iz tri dijela. U prvom dijelu opisano je značenje boutique hotela I zašto su oni u današnje vrijeme toliko značajni i sve više traženi u svijetu. Drugi dio rada se bavi pojmom Yield menadžmenta, kako se primjenjuje i kakav konkretan uticaj ima na hotele. U trećem dijelu rada izložen je I opisan povrat investicija kroz primjer boutique hotela koji bi bio izgrađen u Perastu.

2. DEFINISANJE BOUTIQUE HOTELA
Turizam karakterišemo kao jedan neograničen proces koji živimo iz dana u dan, zato smo upravo mi akteri koji turizam kao proces prenosimo na gosta, približavamo mu se svojim običajima, kulturom i navikama i upravo to ostaje u njemu kao sam doživljaj. Velike turističke korporacije jako dobro posluju i puno ulažu u opremanje svojih kapaciteta, ali one naglasak stavljaju na kvantitet, zato se teško mogu doživjeti kulture i običaji posjećenih destinacija. Industrijski turizam stavlja naglasak na brzinu, količinu i profit, a sama srž turizma kao doživljaja se gubi. Odnos s gostom se u većini slučajeva ne gradi, jer se za to nema vremena zbog obima posla, nego se zadovoljavaju njegove trenutne potrebe.
Hotelijerska industrija doživljava značajne promjene, tržište je prezasićeno brendovima i njihova vrijednost se smanjuje, kako zbog sve veće i raznovrsnije ponude, tako i zbog promjene u pogledu želja i očekivanja koja današnji putnici imaju kada je smještaj u pitanju. Načini putovanja se mijenjaju i povećavaju se količine globalnih kretanja, pojavili su se „Airbnb“ i “Booking.com”, pa gosti očekuju sve više autentičnih iskustava, karakterističnih za destinaciju koju posjećuju. Iz svih gore navedenih razloga, potražnja za klasičnim hotelskim smještajem polako opada, a potražnja za nezavisnim i jedinstvenim boutique hotelima konstantno raste.
Boutique hoteli su vrste hotela koji uslugu turizma pružaju na jedinstven i personaliziran način. U svega par dana boravka u hotelu mogu se osjetiti sve čari toga kraja. Boutique hoteli pravi su odmor za dušu koji povezuju tradiciju i konstantno stvaraju priču koja gosta iznova vraća da bude dio nje. Iako je ova vrsta hotela manjeg kapaciteta (najmanje 10 i najviše 100 soba), ovakve hotele karakteriše vrlo dobra povezanost između osoblja i gostiju, intimna atmosfera, specifičan enterijer, ponekad i različit dizajn svake sobe, a ljubitelji boutique hotela su, prema istraživanjima, najčešće turisti koji žele mirniju atmosferu kakvu ne mogu dobiti u velikim hotelskim objektima. Nivo privatnosti i luksuza u ovakvim hotelima obično je na visokom nivou, a svim gostima poklanja se mnogo pažnje. Ovakvi hoteli mogu da budu samostalni, ali i da posluju u okviru hotelskog lanca. Insistira se na jedinstvenosti i modernom dizajnu, koji se često prepušta stručnjacima. Oni su obično zaduženi i za odabir namještaja i dekorativnih predmeta u hotelu. U pojedinim butik hotelima svaka soba uređena je drugačije, što gostima koji se vraćaju u njega garantuje novo i drugačije iskustvo. Takođe, osoblje u ovakvim hotelima karakteriše visok nivo ljubaznosti. Zaposleni se brinu o svakom gostu pojedinačno, ali uz to zadržavaju visok nivo profesionalnosti. Potencira se i pretpostavljanje šta bi gosti mogli da požele tokom boravka, kako bi se njihove želje što prije ispunile, za razliku od čekanja da nešto zatraže. Upravo to što je ovaj hotel mali stvara mogućnosti da se da se zaposleni u hotelu posvete svakom gostu ponaosob i time učine njihov boravak posebnim i nezaboravnim. Zbog ličnijeg pristupa usluzi i boljoj komunikaciji sa gostima, ova vrsta hotela ima veću prednost nad ostalim hotelima.
Butik hotele danas najčešće odlikuje luksuzan, autentičan dizajn, visok nivo usluge i jedinstvena ponuda. Hoteli ovog tipa su do skoro mahom svi bili u nezavisnom vlasništvu, međutim, u poslednje vreme je primetan trend da veliki lanci otvaraju mini brendove butik hotela, kako bi iskoristili priliku da unovče sve veću potražnju za ovakvim smeštajem.

2.1. ISTORIJA BOUTIQUE HOTELA
Boutique hoteli mlada su vrsta hotela koja se počela pojavljivati u 80im godinama prošlog vijeka, uglavnom u velikim svjetskim gradovima. Pretpostavlja se da je izraz butik hotel nastao kada je Stiv Rubel 1984. godine uporedio sa butikom Morgans Hotel, čiji je tada bio vlasnik zajedno sa Janom Šregerom. Korišćen je u sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji kako bi se opisali mali luksuzni hoteli, karakterističnog dizajna.

2.1.1. OTVARANJE BOUTIQUE HOTELA
Mnogi boutique hoteli u svijetu, koji danas broje na desetine soba, zapravo su osnovani uz vrlo mala ulaganja i u početku sa malim brojem soba. Iako se ovaj poduhvat čini nemogućim, ono što pokreće ljude (najčešće uspješne menadžere) da postanu preduzetnici i otvore upravo ovakvu vrstu hotela je ljubav prema hotelijerstvu, entuzijazam i želja da se svojim i potencijalnim gostima ponudi nešto drugačije. Sve se to radi u nadi da će očekivanja gostiju biti premašena I kod njih izazvan “wow” efekat koji će rezultirati ponovnim vraćanjem gostiju u taj hotel uz privlačenje novih gostiju. Iskusni, uspješni hotelijeri smatraju da je na početku najvažnije dobro analizirati tržište i ispoštovati savjete iskusnih firmi, a uspeh će, kažu, zasigurno doći.
Budući da se odluka o otvaranju ove jedinstvene vrste hotela se ne donosi preko noći, veoma je važno sagledati brojne činjenice koje bi mogle uticati na kvalitet, posećenost i troškove novog hotela: od stila, enterijera, karaktera, ciljne grupe i detalja koji mogu pozitivno uticati na buduće goste. Važno je znati i da je izgled soba boutique hotela najčešće drugačiji od klasičnih hotelskih soba, stoga se izgled običnih hotela ovog puta mora zanemariti.
Jako je bitno izabrati ciljnu grupu gostiju i raditi na njihovom privlačenju i učiniti da oni postanu naši stalni gosti. Iako strukturno mali, ovi hoteli moraju imati jake marketing strategije jer gosti koje privlače trebaju biti srednje I visoke platežne moći jer je cijena sobe, zbog jedinstvenog izgleda i lokacije hotela, znatno visočija od one u većim hotelima.
Iz gore navedenih razloga prvi utisak koji gost doživi kada uđe u hotel je najvažniji. On će ga formirati u samo par sekundi od ulaska u sobu. Ovo je podatak koji zapravo znači da pažnju ne treba posvetiti detaljima poput sitnog namještaja, već da fokus treba prebaciti na stvari koje su krupne i vidljive odmah po ulasku u sobu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari