Odlomak

 

1.UVOD

Paraanalne vrećice pasa su tvorevine bitne u socijalnoj interakciji medju životinjama i za obeležavanje teritorije.One predstavljaju biološku osobenost većine mesojeda.Glandularno tkivo paraanalnih vrećica postaje funkcionalno aktivno u polnoj zrelosti životinje a takodje za vreme estrusa i u graviditetu.Sadršaj paraanalnih vrećica se normalno prazni za vreme defekacije i voljnim aktom.Poremećaj u stvaranju sekreta i pražnjenju paraanalnih vrećica kao i pojava infekcija česta su problematika oboljenja paraanalnih vrećica koja se sreće u maloj praksi,posebno kod populacije pasa urbane sredine.

2.ANATOMSKI PODACI

Paraanalne vrećice(kesice ili žlezde-bursae ani,sinus paraanalis) su parna proširenja zida rektuma sa ekskretornim kanalom čiji je otvor direktno na anusu u predelu mukokutanog spoja.Ove vrećaste tvorevine,veličine lešnika do oraha, su smeštene lateralno od anusa, izmedju spoljašnjeg analnog sfinktera i glatke muskulature rektuma .Zidove analnih vrećica čini kutana sluzokoža bogata modifikovanim znojnim I lojnim žlezdama.Ova sluzokoža ograničava šupljinu analnih vrećica u kojoj se secret žlezda zadržava kao u rezervoaru.
Šupljina vrećice komunicira sa spoljašnjom sredinom preko izvodnih kanala dugih 1cm, a širokih 2-4mm.Paraanalne vrećice se najčešće prazne za vreme defekacije,kada spoljašnji analni sfinkter pritiska žlezde prema fecesu unutar rektuma.

Paraanalne vrećice primaju krv od a. haemorrhoidalis caudalis koja se odvaja zajedno sa a. perinea iz zajedničkog stable a.pudendalis interna. A.haemorroidalis caudalis prolazi izmedju mm.coccygicus medialis-a I sphincter ani externus-a na dorzalnu i lateralnu stranu anusa u mišiće i paraanalne vrećice.Iz završetka retkuma,anusa i paraanalnih vrećica, v. haemorrhoidalis caudalis odvodi krv preko v.pundendalis interna u v. hypogastricu.Limfa iz paraanalnih vrećica otiče u lnn.hypogastrici I lnn.ilici medialis.Paraanalne vrećice inervišu nn.haemorrhoidales,koji predstavljaju grane poslednjih sakralnih nerava.
Žlezde paraanalnih vrećica su tubulo-alveloalnog tipa,sa apokrinim tipom sekrecije.Sekret ovih žlezda opisan je kao belo-siva do sivo –žuta lepljiva masa,kisele reakcije I neprijatnog oštrog mirisa.Sadržaj vode iznosi 87,8% a suve supstance 12,2%.Pored toga, u sekretu žlezda epitela paraanalnih vrećica nalazi se ćelijski detritus i mali broj leukocita.U sadržaju paraanalnih vrećica konstatovana je raznovrsna mikroflora(bakterije,gljivice,kvasci) a nije redak nalaz grinja,šugarca I proglotida tenia.

3.BOLESTI PARAANALNIH VREĆICA

Bolesti paraanalnih vrećica su česte kod pasa i klinički su okarakterisane kao impakcija(začepljenje),sakulitis(zapaljenje vrećica), apscesi I adenokarcinomi paraanalnih vrećica.Ova oboljenja se razvijaju kao posledica obstrukcije kanala,bakterijske infekcije ili kombinacije oba navedena faktora.
Iako perinealna fistula i adenoma perinealnih žlezda nisu oboljenja paraanalnih vrećica,razmotrićemo ih u ovom konteksu zbog toga što sa bolestima paraanalnih vrećica upotpunjuju kliničko-patološku problematiku analne regije.

3.1.Imakcija

Imapakcija ili začepljenje paraanalnih vrećica nastaje kao posledica promena u karakteru sekrecije ili kao rezultat zatvaranja kanala krpičastim sekretom koji se ne može istisnuti za vreme defekacije.
Promene u vezi paraanalnih vrećica se najbolje ispituju rektalnim pregledom.Smatra se da su one uvećane kada se lako palpiraju preko perinealne kože.Začepljena paraanalna vrećica je otečena,najčešće nije bolna,a njen sadržaj je gust i pastozan,sive ili braon boje.Istiskivanje sadržaja nije preterano teško,ukoliko ne postoji obstrukcija ili obliteracija izvodnih kanala.

3.2.Sakulitis

Sakulitis(Burzitis paraanalis) ili zapaljenje paraanalnih vrećica se često razvije posle hronične impakcije.Uzroci inflamatornih promena paraanalnih vrećica uključuju sledeće faktore:neprikladna ishrana(visok nivo masti u ishrani dovodi do razmekšavanja stolice);fizička neaktivnost;disfunkcija spoljašnjeg analnog sfinktera;dijareje različitog

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Bolesti pasa dr.Branislav Stankovic
  • Školska godina: dr.Branislav Stankovic
  • Skripte, Veterina
  • Srbija,  Prokuplje,  Visoka poljoprivredno – prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju  

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari

Click to access the login or register cheese