Odlomak

Uvod

EMIS projekat je jedna od komponenti Projekta razvoja obrazovanja (EDP – Education Development Project) u Bosni i Hercegovini i implementiran u je svim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini. Projekat je finansiran kreditom Svjetske banke. Implementiran je:
1. Svim osnovnim i srednjim školama u BIH bez obzira da li imaju računar ili ne
2. Ministarstvo prosvete RS i sva kantonalna ministarstva obrazovanja FBIH
Predstavlja sveobuhvatnu detaljnu bazu podataka na školskom nivou i bazu podataka na ministarskom nivou. Olakšava direktoru upravljanje školom, omogućava praćenje i procjenu, i predstavlja standardno sredstvo za mjerenje postignutog prema planiranim ciljevima.

U ovom seminarskom radu ću prezentovati jedan mali dio iz  EMIS baze podataka primjenom Access baze podataka u OŠ „Petar Kočić“ Prijedor. Access ima jedinstvenu strukturu baze podataka koja može da kombinuje sve povezane tabele podataka i njihove indekse, obrasce, izvještaje baze podataka unutar jedne datoteke.

 

 
1.    Osnovni pojmovi o bazama podataka

Pod bazom podataka podrazumijevamo skup međusobno povezanih podataka pohranjenih zajedno koji mogu zadovoljiti različite primjene s ciljem da ih koriste različite aplikacije. Manje baze podataka mogu se nalaziti na samo jednom računaru i biti dostupne isključivo na tom računaru. U tom slučaju govorimo o lokalnim bazama podataka. S druge strane, baze podataka mogu biti dostupne velikom broju korisnika povezanih u računarsku mrežu. U tom slučaju govorimo o umreženim bazama podataka, koje mogu obuhvatiti podatke razbacane na više stotina, pa čak i hiljada računara.

 

 
1.1.    Organizacija baze podataka
Postoje četiri glavna modela baza podataka s obzirom na organizaciju podataka:

  •     hijerarhijske,
  •     mrežne,
  •     relacione i
  •     objektno-orijentirane baze podataka.

Hijerarhijske i mrežne baze podataka su istorijski najstarije i danas su u velikoj mjeri prevaziđene i zamijenjene relacionim i objektno-orijentisanim bazama podataka u svim modernijim sistemima. Moderne baze podataka organizovane su kao relacione baze podataka, ili kao njihova nadgradnja u vidu objektno-orijentisanih baza podataka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Jedan komentar na “Access 2007”

jovan-994 says:

Odlican seminarski 😀

Komentari

Click to access the login or register cheese