Odlomak

Uvod

Precizno definisanje proizvodnog mix-a nije od značaja samo za marketing funkciju, već za cjelokupno preduzeće. Pri definisanju istog preduzeće nastoji da nađe optimalnu kombinaciju koja će da omogući maksimiziranje dobiti na dugi rok.

Optimalni proizvodni mix ne postiže se odjednom i nije statička kategorija već prije dugoročna težnja za efikasnim poslovanjem. Prilagodljivost preduzeća je osnovni zahtjev uspješnog proizvodnog mix-a. Neka su preduzeća veoma prilagodljiva i u kratkom roku mogu da prilagode proizvodni mix potrebama tržišta uvodeći nove proizvode bez većih prilagođavanja kapaciteta, radne snage i ostalih faktora poslovanja. S druge strane postoje preduzeća koja su usko specijalizovana i minimalno prilagodljiva. Ipak u praksi je najveći broj preduzeća između ove dvije krajnosti.

Proizvodni program mora planski da se mijenja a zahtjevi tržišta su polazna osnova za ocjenu širine i dubine proizvodnog mix-a. Zahtjevi su različiti za pojedine grane i preduzeća. U svakom slučaju preduzeće treba nastojati da novi proizvodu budu u uskoj vezi sa postojećim ako su ih kupci dobro prihvatili.

 

 

 

 

 

 

Proizvodni mix

Mix proizvoda (asortiman proizvoda) je skup svih linija proizvoda i artikala što ih određeni prodavač nudi kupcima na prodaju.

Prodavači na veliko i malo mogu izabrati jednu od 4 strategije asortimana :

  • Ekskluzivni asortiman-obuhvaća liniju proizvoda samo jednog proizvođača
  • Odabrani asortiman- obuhvaća liniju proizvoda više prozvođača
  • Široki asortiman- obuhvaća više srodnih linija proizvoda
  • Šaroliki asortiman- obuhvaća više raznorodnih linija proizvoda

Predmet naše analize je kompanija Maccao d.o.o. čija je primarna djelatnost trgovina tekstilom ali ona u svom šarolikom asortimanu posjeduje proizvode koji ne pripadaju tekstilnoj industriji. Mix proizvoda između ostalog čine: tepisi, itisoni, mebl štofovi, dekorativna platna, zavjese, posteljina, laminati, žaluzine, lusteri itd.

Mix proizvoda kompanije prikazuje se na osnovi širine, dužine, dubine i konzistentnosti.

Pod pojmom širine mix-a proizvoda podrazumijeva se broj različitih linija proizvoda koje kompanija proizvodi. Širina mix proizvoda kompanije Maccao je vrlo velika što se uočava iz prethodno definisane djelatnosti.

Dužina mix-a proizvoda je ukupan broj artikala u kompanijinom mix-u proizvoda. Samo u okviru linije proizvoda tepisi Maccao ima preko 100 različitih vrsta tepiha.

Dubina mix-a proizvoda predstavlja broj varijanti što ih svaki pojedini artikl u liniji proizvoda ima. Tako npr. u okviru vunenih tepiha razlikujemo sljedeće vrste: šangaj, indijska vuna, perzijaneri, tabriz extra koji se pojavljuju u preko 20 različitih veličina.

Konzistentnost mix-a proizvoda predstavlja nivo povezanosti različitih linija proizvoda. Svi navedeni artikli su namjenjeni za unutrašnju dekoraciju enterijera pa ih kompanija često prodaje zajedno.

Zbog velike širine i dužine proizvodnog mix-a fokusirat ćemo se samo na proizvode koji čine najveći dio ponude kompanije.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese