Proteini, masti i ugljeni hidrati
Objavio studenti.rs 17. novembar 2021.
Seminarski radovi, Skripte, Hemija
Objavio drvariolavera 19. januar 2014. Prijavi dokument
Arome
Arome predstavljaju zbir senzornih osobina nekih materija koje izazivaju osećaj mirisa i ukusa. Aromatične materije ili arome su aditivi veoma koncentrovanog mirisa, koji se dodaju proizvodima u sasvim malim koncentracijama radi postizanja ili dopune mirisa i ukusa ili radi pojačavanja već postojeće arome proizvoda. Ova grupa aditiva ima izuzetno fiziološko dejstvo na organizam, jer proizvodu daje fantastično privlačan ukus i miris, što podstiče konzumiranje proizvoda.
Kako nastaju arome?
• Prirodne arome se dobijaju iz voća ili aromatičnog bilja destilacijom, ekstrakcijom ili drugim procesima, a potom se nanose na pogodne nosače. Izborom određenih sorti voća sa našeg podneblja dobijamo arome kontinentalnog voća vrhunskog kvaliteta. Izdvajamo arome jabuke i višnje.
• Prirodno identične arome dobijaju se sintezom ili izolacijom iz prirodnih materija koje su po svojoj strukturi jednake prirodnim. Dobavljači nas snabdevaju pojedinačnim aromatičnim materijama ili gotovim aromatskim kompozicijama sa visokom koncentracijom. U zavisnosti od potreba naših kupaca arome u Desingu finalizujemo za specifične aplikacije koje zahtevaju isticanje nekih posebnih osobina: vodorastvorljivost, termostabilnost, apliciranje na praškaste nosače.
Primena
Arome imaju široku primenu kako u prehrambenoj, tako i u hemijskoj ali i u drugim granama industrije a koriste se za poboljšanje senzornih osobina proizvoda, njihove krajnje definicije i karakterizacije.
Prednost
Povoljno fiziološko delovanje i poboljšanje senzornih osobina dovode do povećanja konzumacije proizvoda ali i do povećanja broja konzumenata.
Objavio studenti.rs 17. novembar 2021.
Objavio studenti.rs 30. avgust 2021.
Objavio studenti.rs 30. avgust 2021.
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio nebojsalkovic58 27. jun 2022.
Objavio seminaristkinja 29. jun 2022.
Objavio anagajicc 29. jun 2022.
Objavio dejana1995 27. jun 2022.
Komentari
You must be logged in to post a comment.