Odlomak

UVOD

Vođenje blagajne u preduzeću je onaj spor i jednolican posao koji zahtjeva od nas da jedan isti podatak prepisujemo dva – tri puta, da tražimo greške kada ustanovimo da se ne slaže dnevnik blagajne sa stvarnim stanjem i slično. U preduzećima uglavnom postoje programi koji nas oslobađaju svih ovih muka jer automatizuju veći dio blagajničkog posla. Kroz programe se knjiže nalozi blagajni za isplatu i uplatu a sami programi kreiraju dnevnik blagajne. Pošto se prilikom knjiženja koriste “šifra plaćanja” moguće je kasnije vršiti pregled po istim tim šiframa te imati informacije tipa koliko je uplaćeno ili isplaćeno po raznim osovama. Razne varijacije ne ove programe su raspoložive i u svim preduzećima pa čak omogućuju vodenje blagajnu za više preduzeća.

Kroz ovaj seminarski ću probati da pokažem i prikažem sve što je bitno za uspješno vođenje blagajne u jednom preduzeću .

Novčana obrtna sredstva kojim raspolaže neko poreduzeće nalaze se u blagajni organizacije te na žiro računu. Pošto se evidencija stanja i promena gotovine u kasi razlikuje od evidentiranja stanja i promejna na žiro računu, to ćemo te evidencione procese posebno izložiti.

 

 

 

 

BLAGAJNA

Kao što sam gore navela blagajne predstavlja posebno mesto ili odeljenje u preduzeću preko kog se obavlja blagajničko poslovanje odnosno uplaćuje i isplaćuje gotov novac. U većim preduzećima ili preduzećima koja imaju veći gotovinski promet obično se mogu formirati i pomoćne blagajne čiji je zadatak da rasterete glavnu blagajnu te na taj način preuzimaju određenu vrstu isplata.

U ovom slučaju glavna blagajna obuhvata cjelokupan promet gotovine dok pomoćne blagajne dobijaju novac od glavne blagajne i u određenim vremenskim razmacima podnose joj obračun svojih isplata. Ukoliko preduzeće koristi strana sredstva plaćanje mora imati odvoijenu deviznu blagajnu.

Dokumenta koja se javljaju u vezi sa poslovanjem blagajne vezana su za isplate i uplate koje se vrše u blagajni. Najčešća dokumenta koja se javljaju u vezi sa naplatom novca blagajni su:

  • gotovinski ili blagajnički ček,
  • račun za prodatu robu, proizvode I usluge,
  • priznanica za primljeni novac,
  • uplatnica.

Dokumenta koja se javljaju pri isplati su:

  • račun za kupljenu robu, material ili uslugu,
  • isplatna lista zarada,
  • putni nalog I putni račun,
  • poštanska uplatnica.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Jedan komentar na “Blagajničko poslovanje”

Lakibree says:

Solidno odradjen

Komentari

Click to access the login or register cheese