Odlomak

 ISPITIVANJE TVRDOĆE
Pod tvrdoćom podrazumevamo fizičko svojstvo, tj. otpor kojim se suprostavlja jedno telo ka prodiranju drugog tvrdjeg tela u njegovu površinu.
Tvrdoća se može odrediti:
• statičkim,
• dinamičkim i
• specijalnim metodama.
Kod statičkih metoda sila ispitivanja koja deluje na utiskivač postepeno raste do maksimalne vrednosti. Kod dinamičkih ispitivanja sila na utiskivaču se ostvaruje udarom, ili se pak tvrdoća odredjuje na osnovu elastičnog odskoka utiskivača od površine koja se ispituje.
Najčešće u praksi korišćene metode (statičke i dinamičke) date su u sledećoj tablici.

Pregled metoda merenje tvrdoća STATIČKE METODE     DINAMIČKE METODE

• Brinel (Brinell) metoda HBS, HBW

• Poldi (Poldy) metoda, HP

• Vikers (Vickers) metoda, HV

• Skleroskopska metoda (po Šoru (Shore)), HSh

• Rokvel (RockweIl) metoda, HRC

• Duroskopska metoda, HD

STATIČKE METODE
Brinel metoda
Kao merilo tvrdoće po Brinelu usvaja se količnik sile, koja deluje na odgovarajuči utiskivač u obliku čelične kuglice i površine kalote otiska koju taj utiskivač ostavlja na površini predmeta.
Prema tome, tvrdoća po Brinelu je:
HB=F/A
gdeje:
A, mm – površina otiska kalote i
F, daN- sila utiskivanja.
Konačan izraz za izračunavanje veličine tvrdoće po Brinelu je: Johan August Brinell 1849 – 1925, Stockholm

Ispitivanje tvrdoće po metodi Brinel se izvodi do tvrdoće HB= 450 sa čeličnom kuglicom (HBS), a kada se primenjuju utiskivači od tvrdih metala i do HB= 650 (pri čemu se izmerena tvrdoća označava -HBW). Preko ovih vrednosti nastaju deformacije kuglice, a time veći otisci i manje vrednosti tvrdoće.
Zavisno od utiskivača oznaka za tvrdoću po Brinelu može biti:
HBS – tvrdoća kada se koristi utiskivač čelična kuglica
HBW – tvrdoća kada se koristi utiskivač od tvrdog metala.
Brojna vrednost izmerene tvrdoće se unosi ispred oznake za tvrdoću, a iza ove oznake, u indeksu, unose se uslovi ispitivanja po redosledu: prečnik kuglice D u mm, sila utiskivanja F u daN i vreme utiskivanja τ2 u sekundama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Skripte

Komentari