Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio Crazy_boy 24. januar 2014. Prijavi dokument
Krompir
Krompir predstavlja veoma često gajenu i izuzetno strateški značajnu povrtlarsku kulturu u našim uslovima. Zbog toga se za porodične potrebe pre svega ali i za tržište, gaji na vrlo različitim staništima.
Prirodni uslovi
Krompir uspeva u vrlo širokoj amplitudi ekoloških uslova.
Odgovaraju mu umereno vlažna područja do 1300 mnm. Pre svega mu odgovaraju srednje duboka, rastresita zemljišta (dublje i koluvijalne crnice, eutrična i slabo kisela distrična smeđa zemljišta lakšeg sastava) ali se uspešno može gajiti i na drugim zemljištima uz odgovarajuću agrotehniku.
Izbor sorte krompira
Imajući u vidu uslove gajenja i moguće prinose, najviše su zastupljeni, srednje kasna sorta – dezire, a zatim i kondor koje su najizdašnijih prinosa.
U obzir dolaze i sorte jaerla, ostara, resy i kennebe, kao srednje rane sorte.
Tehnologija gajenja
Na prethodno pripremljenom (uzoranom i podrljanom) zemljištu formiraju se brazde 10-15 cm dubine na 0.5 do 0.6 m razmaka. Na dno brazde se ručno rastura mineralno đubrivo NPK 15:15:15 800-1200 kg/ha, a zatim na razmaku 30 cm stavlja semenski krompir i zatrpava (1500-2000 kg/ha). Krajnji rok setve u srednje brdskim predelima je 5.-10. maj.
Okopavanje (ogrtanje) vrši se dva puta. Prvo mesec dana po sadnji uz jaču pojavu korova, drugi put u fazi cvetanja.
Zaštita od krompirove zlatice podrazumeva višekratno tretiranje odgovarajućim hemijskim sretstvima.
Krompir se vadi krajem avgusta – početkom septembra (25 nadnica po hektaru)
Prinosi
Prema podacima Instituta za krompir u Guči prosečan prinos krompira u Srbiji je 10 t/ha. Primenom agrotehnike uz povoljne klimatske uslove mogu se očekivati četvorostruoko veći prinosi.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.