Odlomak

Antička kozmologija
1.1.1    Rana kozmologija
Kozmologija se bavi proučavanjem Svemira i njegovih komponenti, kako je oblikovan, kako se razvijao (širio) i što je budućnost. Moderna kozmologija raste od ideja prije zabilježene povijesti. Antički ljudi su postavljali pitanja kao što su „Što se događa oko mene?“ koja su se razvila u ključno pitanje koje se pitaju kozmolozi, a to je „Kako Svemir radi?“.

Mnoga od najranijih zabilježenih znanstvenih promatranja bila su u vezi kozmologije, i bavljenje razumjevanjem se nastavilo preko 5000 godina. Kozmologija je ekspoldirala u zadnjih 10 godina s radikalnim novim informacijama o strukturi, ishodištu (početnoj točki) i evoluciji Svemira dobivenim kroz nedavni tehnološki napredak u teleskopima i svemirskim opservatorijima (zvjezdarnicama) i načelno je postala osnova za traženje razumjevanja, ne samo što čini Svemir (objekti unutar njega) nego i cjelokupne arhitekture.

Moderna kozmologija je na granici između znanosti i filozofije, uz filozofiju jer ona traži odgovore na osnovna pitanja o Svemiru, te uz znanost od kada ona traži odgovore u formi empiričkog razumjevanja s promatranjem i racionalnim (razumnim) objašnjenjima. Prema tome, teorije o kozmologiji djeluju s napetostima između filozofskih zahtjeva za jednostavnošću i želje za uključivanjem svih Svemirskih mogućnosti protiv kompleksnosti svih njih.

Vrlo rana kozmologija, od Neolitika prije 20,000 do 100,000 godina, je bila ekstremno lokalna. Svemir je bio s čim ste trenutno međudjelovali. Stvari izvan vaših svakodnevnih iskustava činile su se natprirodnim, pa ovo vrijeme zovemo Magična Kozmologija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Fizika

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari