Odlomak

Ličnost

Sta je ličnost? Iz kojih se delova sastoji? Šta pokreće na aktivnost? Ovo su pitanja na koje postoje brojni i raznovrsni odgovori različitih autora.U zavisnosti od shvatanja od pojedinim ovih problema, postoje i različite definicije ličnosti.Jedna od najstarijih je ”Izgled nekoga, ako se neko pokazuje i čini drugima”, i reč persona ima poreklo u ovom značenju.Persona se najpre nazivala maska u pozorišnim predstavama koje su koristili glumci i glumice u starom Rimu, kako bi se naglasili osobine lika.Svaka maska bi bila naglašena karakterom u komadu i služila je kao način pripremanja gledalaca za stanje uma i ponašanja koje je karakter pokazivao.
Među psiholozima postoje velike razlike u definisanju pojma ličnosti. Neki psiholozi posmatraju ličnost kroz sposobnosti čoveka .Brojni su autori koji naglašavaju samo unutrašnju osnovu ponašanja(unutrašnje uzroke ponašanja).Ima autora koji naglašavaju samo biološku osnovu ponašanja(urođene dispozicije tj. naslednu osnovu i instikte). Za razliku od onih koji govore o ličnosti iz ugla i uloge sredinskih a naročito socijalnih faktora u njenom razvoju.Kao što na primer, Saliven tvrdi da “Ličnost nije samo biološki, nego i socijalni organizam koji se formira u socijalnoj sredini i u međuljudskim odnosima”.
Drugi definišu ličnost izučavajući sve ono sto pokreće na aktivnost (motive, potrebe, nagoni…). Naglašavajući dinamički karakter.Po Olportu “Ličnost je dinamička organizacija onih psihofizičkih sistema unutar individuale koji određuju njeno karakteristično ponašanje i njen karakterističan način mišljenja”.
Pod psihofizičkim sistemima Olport podrazumeva relativno trajne karakteristike pojedinca koje imaju i fiziološku osnovu(predstavljaju predispozicije) i najtačnije ih je označiti kao crte ili osobine ličnosti.On želi da istakne da za pojedinca psihofizički sistemi(crte i osobine) deluju kao pokretači na aktivnost.
Naš psiholog Nikola Rot ističe da sve osobine ličnosti iako su međusobno različite, ističu tri značajne karakteristike ličnosti:

  • Jedinstvo(integritet i celovitost)
  • Jedinstvenost(osobenost)
  • Doslednost(u ponašanju).

Jedinstvo ili integritet ili celovitost ličnosti znači da se psihički procesi ne javljaju kod čoveka izolovano, nezavisno jedan od drugog,oni se javljaju u svakoj ljudskoj aktivnosti istovremeno i povezano.Zavise jedne od drugih i utiču jedna na druge.Na primer: ono što opažamo zavisi od našeg učenja, iskustva i motivacije. Naše želje utiču na naše mišljenje,naša interesovanja će u velikoj meri uticati na ono sto učimo.Znači, čovek ne poseduje samo jednu osobinu koju ispoljava u svom ponašanju, nego uvek poseduje i ispoljava više osobina.Te osobine čine organizaciju ili jedinstvo.

Jedinstvenost ili osobenost ličnosti je značajna karakteristika ponašanja svake osobe.Svaki čovek pokazuje(u izvesnoj meri) osobine, za njega svojstven, karakterističan način ponašanja.Svaki čovek je poseban jedinac drugačiji od ostalih.Svako od nas ima svoj stil ponašanja koji na različite načine dolazi do izražaja : izražavanje u pokretu, držanju, rukopisu, hodu…

Doslednost u ponašanju se manifestuje u sličnom ponašanju pojedinca u sličnim situacijama.Na primer za nekog kažemo da je : marljiv ili lenj, sebičan ili nesebičan…Ljudi nisu u svim situacijama apsolutno dosledni.Ali mi mozemo unapred predvideti nečije ponašanje na osnovu ranijeg ponašanja ili osobina ličnosti koje poseduje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Psihologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese