Odlomak

Uvod

Matična ploča je glavna poluprovodnička ploča koja omogućava komunikaciju izmeđuostalih hardverskih dijelova u računaru . Ona direktno utiče na performanse računara shodno mogućnostima njenog čipseta,socketai kvaliteti ostalih dijelova na ploči. Matične ploče su mnogo uznapredovale, tako da je danas sasvim uobičajeno da matična ploča ima već ugrađen zvučni čip, grafički čip, mrežni čip,USB priključke, pa čak i procesor,dok su floppy kontroleri već odavno uobičajeni, iako su prije i oni bili odvojeni.

Svaka matična ploča ima PS/2 priključke za miša i tipkovnicu, barem 2 USB priključka, jedan paralelni i dva serijska priključka, te priključke za multimedijske uređaje (zvučnik, mikrofon, slušalice).Mnoge matične ploče posjeduju još priključke za mrežni kabel i telefonski kabel (zbog ugrađenog modema) te MIDI/GAME priključak.

 

 

 

Rad matične ploče

Jedan od najvaţnijih dijelova matične ploče je sabirnica. Preko sabirnice idu svi podaci, te tako komponente međusobno komuniciraju. Brzina sabirnice se mjeri u MHz-ima (megahercima). Što je veća brzina to se više podataka istovremeno može prenijeti. Najbitnija sabirnica je FSB sabirnica, koja povezuje Northbridge i CPU, a kako memorija ide prekoNorthbridge-a FSB-ova brzina može dramatično povećati performanse računara.

Osim FSB-a, postoje i druge sabirnice:

1. Memorijska sabirnica spaja Northbridge sa memorijom
2. IDE sabirnica spaja Southbridge sa hard diskovima ili CD/DVD uređajima
3. AGP sabirnica spaja grafičku kartu sa memorijom i CPU
4. PCI sabirnica spaja PCI slotove sa Southbridge-om, također PCI sabirnicu koristi noviPCI Express (koji se nameće kao zamjena za PCI i AGP)

Komponente matične ploče su:

 • Čipseti
 • procesor i procesorski slotovi ili sokete
 • slotovi za memoriju i eksterni keš
 • slotovi za proširenje
 • konektori za napajanje
 • konektori za disk drajvere
 • konektori za tastaturu
 • periferni port i konektori
 • BIOS čip
 • CMOS baterija
 • džamperi (Jumpers) i DIP prekidači
 • firmver (Firmware)

 
Čipsetovi (Chipsets)

Chipset je skup čipova ili integrisanih ploča koji veže sve ostale dijelove sa procesorom. Glavni dio koji veže sve ostale dijelove sa procesorom, te šalje glavnom procesoru (CPU) informacije ostalim dijelovima.
Sastoji se od dva dijela:

1. NorthBridge- je direktno povezan sa procesorom preko FSB-a (en.Front Side Bus ili sabirnica) što omogućava brzu dostupnost podataka iz memorije igrafičke kartice. Od njega najviše zavise performanse matične ploče. Integrisan je na matičnu ploču što znači da se ne može mijenjati, ali njegova voltaža i performanse se mogu mijenjati kroz BIOS ili softverski

2. Southbridge- je sporiji od Northbridge-a te sve informacije iz procesor-a idu prvo preko Northbridge-a pa tek onda na Southbridge koji je sabirnicama spojenna PCI, USB, zvučni čip, SATA i PATA konektore itd.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari