Odlomak

Mleko je bela tečnost koja je veoma bitna za pravilan rast i razvoj dece, a istovremeno i za očuvanje dobrog opšteg zdravlja ljudi. Prirodnog je porekla i nastaje kao produkt mlečnih žlezda sisara.
Od davnina su poznata lekovita svojstva mleka. Stari Egipćani su mleko koristili u ishrani, ali i za negu kože lica i tela. Mleko se osim u sirovom svežem obliku konzumira i u različitim prerađenim proizvodima, čija je osnovna namena bila da se očuvaju važni nutritivni sastojci i da se produži rok trajanja.
Parametri o kvalitetu mleka u Srbiji su definisani u „Pravilniku o kvalitetu sirovog mleka” (Sl. Glаsnik RS, br. 106/2017). Na osnovu togа, premа prаvilniku sirovo mleko je definisаno kаo mleko koje se dobija redovnom, neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih grla, najkasnije 30 dana pre partusa i najranije osam dana posle partusa, koje nije zagrevano na temperaturi višoj od 40 ºC i bez dodavanja ili odvajanja bilo koje supstance koja bi narušila osnovni sastav mleka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari