Odlomak

1.Uvod
„Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti.“
Nikola Tesla

Svetu je potrebno sve više energije. Konstantan rast populacije na planeti za sobom donosi i veće potrebe za energijom.

S obzirom da je energija svuda oko nas, a da su naše potrebe za njom iz dana u dan sve veće dolazimo da zaključka da je energetika kao nauka, nauka budućnosti, i da bez njenog svakodnovnog razvijanja, unapredjenja i energtske svesti stanovništva kao i naše upravljanje i korišćnjenje njome od vitalnog značaja za čovečanstvo.

Pronalazak vatre bila je istorijska prekretnica za razvitak čoveka. Zamislite koliki bi ravzvoj čovečanstva usledio ukoliko bi se pronašla neka nova, a tako epohalna stvar kada bi se otkrio neki novi izvor energije naročito ako on ne bi zahtevao korišćenje i trošene resursa i kojih je sve manje.

Inženjeri, naučnici i pronalazači, postali su svesni važnosti pitanja obnovljivih izvora energije. Čitava društva i države danas tragaju i rade na usavršavanju i pronalaženju što boljih, efikasnijih i ekonomski isplativijih rešenja izvora energije i na taj način pokušaju da naprave revoluciju ili barem privremeno reše problema prljave energije koja zahteva prirodne resurse kojih je sve manje, i učine budućnost malo izvesnijom.

Danas imamo čitav arsenal pronalazaka i razvijenih tehnologija od kojih uz pomoć prirode možemo da proizvodimo energijiu, a da pri tome ne trošimo resurse i ne zagadjujemo prirodnu sredinu i uništavamo ozonski omotač.

Živimo u vremenu u kome je pitanje trenutka kada će tradicionalna fosilna goriva biti zamenjena nekom tehnologijom koja omoguććuje korišćenje obnovljivih izvora energije a jednako efikasno obezbediti energiju za čitavu planetu.

U daljem tekstu objasnićemo šta je energija, koji su to oblici obnoviljive energije i uz pomoć kojih tehnologiha je moguća njihova ekspolatacija.

2. Pojam i definicija energije

Živimo u svetu energije. Sve što nas okružuje zasnovano je na korišćenju energije. Energija je potrebna svim živim bićima. Nama je potrebna da bi smo se kretali. Energiju dobijamo od hrane koju uzimamo. Biljke dobijaju energiju od Sunčeve svetlosti, životinje jedu biljke ili druge životinje. Mašine dobijaju energiju sagorevanjem goriva (nafte, uglja, gasa i dr.).

Šta je energija?
Energija je sposobnost nekog tela da vrši rad.

Ljudi su hiljadama godina koristili energiju sopstvenih mišića. Kasnije su počeli
pripitomljavati životinje s kojima su obavljali razne poslove: vuču kola, pluga, dizanje tereta, pokretanje primitivnih mašina i dr. Tek posle mnogo vremena čovek je otkrio i druge oblike energije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari