Odlomak

Uvod

Savremeni sistem upravljanja baziran je na procesnom pristupu. Stoga je sigurnost na radu uključena u osnovne operativne procedure; ovo ima za nužnu posledicu stvaranje procesne orijentacije zaštite na radu, umjesto obavljanja provera na određenim tačkama proizvodnje i individualnih procena što je trenutno zajedničko mnogim organizacijama.
Koncept prevencije, drugim rečima, „bolje sprečiti nego lečiti“ integrisan je u zakon o radu. Njime se tumači da se sigurnost na radu i zaštita zdravlja moraju tretirati kao jedinstveni i celovit sistem.Takvo tumačenje predstavljeno je OHSAS 18001 standardom. To je međunarodno priznati britanski standard (OHSAS: Occupational Health and Safety Managment Systems).
Elementi uspešnog sistema upravljanja zaštite na radu jednaki su onima koji se mogu naći u drugim sistemima upravljanja. Oni predstavljaju osnove kontinuiranog procesa poboljšanja, kojim se ostvaruje, kako zadovoljstvo kupca (klijenata) tako i usmerenje zaposlenih.

 

 

1.Pojam OHSAS 18001

OHSAS 18001predstavlja sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu. Pomaže u upravljanju rizicima koji imaju uticaj na zdravlje i bezbednost na radu zaposlenih i posetilaca. Ovaj standard definiše organizacionu strukturu, aktivnosti planiranja, odgovornosti, praksu, procedure i resurse za razvoj, primenu, ostvarivanje, preispitivanje i održavanje politike zaštite zdravlja i bezbednosti na radu.
Implementacijom ovog standarda, preduzeće stiče poverenje zainteresovanih strana uveravajući ih da je rukovodstvo opredeljeno da ispunjava zahteve iz politike zaštite zdravlja i bezbednosti na radu, da je naglasak na preventivi, a ne na korektivnim merama, da je moguće pružiti dokaze o tome da se OHSAS odnosi na celu organizaciju, a ne samo na procese za koje postoje zakonski propisi ili zone velikih rizika, i da koncepcija OHSAS-a uključuje proces stalnog poboljšavanja.
OHSAS 18001 pruža zaštitu zaposlenima; sistematski pristup identifikaciji opasnosti i upravljanju rizicima doprinosi zdravijoj i sigurnijoj radnoj okolini, smanjuje nesreće i probleme zaštite zdravlja na radu, čime se smanjuju gubici izazvani bolestima i povredama zaposlenih. Tansparentan i efektivan proces zaštite i bezbednosti zaposlenih na radu potpomaže komunikaciju i saradnju sa nadležnim inspekcijama.
Na svakom radnom mestu postoje određene opasnosti po zdravlje zaposlenih. Zato je potrebno sistematsko praćenje i otklanjanje svih mogućih opasnosti na radnom mestu. Pored toga, odštete u slučaju povrede na radu ili bolesti izazvane nepovoljnim uslovima za rad su velike i mogu finansijski opteretiti kompanije.
Prednosti implementacije OHSAS 18001:
•    povrede na radnom mestu svodi na minimum ili ih potpuno eliminiše;
•    pruža zaštitu od mogućih povreda, kako zaposlenima, tako i posetiocima;
•    doprinosi spremnosti kompanije da pravovremeno otkloni opasnost;
•    usklađuje radne procese kompanije sa zakonskim propisima;
•    poboljšava opštu sliku kompanije;
•    privlači strane ulagače;
•    pruža prednost na lokalnom i međunarodnom tržištu;
•    smanjuje troškove kompanije;
•    uliva poverenje korisnicima/kupcima da postoji opredeljenost upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu koja se može dokazati.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari