Odlomak

 

UVOD

Od početka dvadesetog veka do danas struktura svetske privrede drastično se promenila. Radikalne promene dešavaju se ya vreme i posle industrijske revolucije. Poslednjih decenija promenu privredne strukture na svetskom nivou karakteriše preraspodela učešća zaposlenih u privrednim sektorima, gde dolazi do prelivanja radne snage iz primarnog u tercijalni sektor. Ključni trend razvoja jeste prelazak iz industrijskog u informatičko društvo. Pre svega misli se na kraj industrijskog društva i nastanak društva u kome je osnovni resurs informacija, odnosno veština, znanje i umeće. Najprofitabilnije grane više nisu proizvodnja čelika i tekstila već one u kojima je znanje važnije od kapitala. To su i osnovni razlozi sa sadašnjoj ekspanziji preduzetništva i osnivanja malih i srednjih preduzeća.
Mala i srednja preduzeća u razvijenim zemljama čine i do 99,8% ukupnog broja poslovnih subjekata, zapošljavaju 60%-80% ukupno angašovane radne snage i daju značajan doprinos ostvarivanju visokog BDP. Nasuprot tome u nerazvijenim zemljama, sa znatno nižim BDP-om, sektor malih i srednjih preduzeća je zapostavljen i nerazvijen.
Poslovanje malih i srednjih preduzeća opterećena su novim, drugačijim problemima, ali se oni razlikuju po fazama životnog cikljusa preduzeća. U početku poslovanja preduzetnici često nisu dovoljno pripremljeni da započnu poslovanje i sagledaju sve problemena koje će naići. S druge strane, evidentna je nespremnost banaka za finansiranje ,,start-up“ aktivnosti budućih preduzetnika.
U fazi rasta i razvoja mala preduzeća opterećena su novim, drugačijim problemima. Pre svega opterećenost menadžmenta postizanjem tekuće efikasnosti dovodi do nedostatka informacija i obaveštenosti preduzetnika o mogućnostima rasta i razvoja i prepoznavanja i procene poslovnih izgleda rizika.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese