Odlomak

Politika je skup osnovnih principa i pripadajućih smernica kojima se usmeravaju i limitiraju aktivnosti u cilju ostvarivanjadugoročnih ciljeva. Ona se odnosi na postizanje i primenu pozicija upravno – organizovane kontrole nad ljudskom zajednicom, posebno u kontekstu države. Pored ove definicije koja se odnosi na organizacije, postoje i brojne druge definicije.
* Politika je način i manir donošenja odluka grupe ljudi. U širem smislu, pojam se odnosi na gootovu sve vrste uzajemnih dejstva u društvu.
* Politika je i proces i metod sticanja i održavanja podrške, odnosno sticanja političke moći.
Nauka koja proučava političko ponašanje i istražuje metode sticanja i primene vlasti, nemetanja volje jedne grupe drugoj, zove se politička nauka. Politologija je nauka o politici, koja proučava obeležja, organizaciju i funkcioniranje vlasti i vlada kao političkog fenomena, političko ustrojstvo društva i društvenih organizacija te prirodu i funkcioniranje različitih političkih sistema i institucija.
Politika pretpostavlja početnu raznovrsnost stajališta, pa je pomirenje razlika među uključenim stranama također jedan od njenih ciljeva. To se postiže predlaganjem rešenja koje se smatra racionalnim i ispravnim. Druge članove zajednice potrebno je pridobiti za tu opciju, što se postiže raspravom i uverenjem . Stoga je komunikacija izuzetno važna za politiku, a u sebi sadrži i borbu za poborništvom. Donesena odluka, iako teži zajedničkom dobru, može zadiriti u suprotne interese nekih pripadnika određene grupacije, što otvara mogućnost da je oni ne slede. U tom slučaju upotreba fizičke sile može značiti da će odluku poslušati i oni kojima ne odgovara.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sociologija

Komentari