Odlomak

UVOD

U uslovima robne proizvodnje, razmjena robe predstavlja osnovni oblik povezivanjasamostalnih robnih proizvodjaca i ukljucivanja u drustvani proces reprodukcije. Procesrobne razmjene svodi se na kupovinu i prodaju iza kojih stoje odredjeni odnosi ponude i potraznje datih vrsta roba. Da bismo bolje objasnili ravnotezu ponude i potraznje na trzistu pojedinacnih roba koristicemo krivu ponude i krivu potraznje. Koristeci ta osnovna orudjavidjece se kako se odredjuje trzisna cijena ili kako dolazi do njene konkurencijskeravnoteze, gdje se te dvije krive sijeku ( gdje su snage potraznje i ponude tacno uravnotezi ).Kretanje cijena, cjenovni mehanizam, ono je sto ponudu i potraznju dovodi do jednakostiili ravnoteze. Obim ponude i potraznje za svakom vrstom robe igra znacajnu ulogu uformiranju visine njihovih cijena . Ukoliko je ponuda pojedine vrste robe veca nego potraznja ,onda je njena cijena niza , a ukoliko je traznja veca od ponude onda je njenacijena visa od nekog normalnog nivoa cijena. Sve promjene ljudskih zelja i potreba, promjene tehnickog metoda, promjene prirodnih izvora i drugih proizvodnih cinilacatrziste automatski registruje kroz promjene cijena i prodate kolicine roba.Istrazivanje pojave ravnoteze ponude i potraznje je neophodno provoditi i analizirati usvrhu lakseg i sveobuhvatnijeg savladavanja plana i programa nastavnog predmeta.

 

 

 

 

ODNOS PONUDE I POTRAŽNJE

Tržišna ravnoteža

Analiza potražnje pokazala je kako potrošači potražuju različite količine odredjene robe u zavisnosti od nivoa njene cijene,a analiza ponude kako proizvodjači nude različite količine neke robe u zavisnosti od nivoa njene cijene.U slučaju potražnje,zavisnost izmedju pretraživačkih količina i niova cijena izvedba je iz potrošačeve težnje za maksimiziranjem koristi,a u slučaju ponude,zavisnost izmedju ponudjene količine i nivoa tržišne cijene izvedba je iz proizvodjačeve težnje za maksimiziranjem profita.Kosekventno tome izvedene su individualne i tržišne skale i krive potražnje i ponude koje same za sebe pokazuju koje su količine odredjene robe potrošači spremni kupiti, a proizvodjači prodati,pri odredjenom nivou te cijene
Tržišna ravnoteža formira se na onom nivou cijene i količine na kome su snage ponude i potražnje izjednačene.Na nivou ravnotežene cijene količina robe koju kupci žele da kupe je jednaka količini količi koju su ponudjači voljni da prodaju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese