Odlomak

 

1.Uvod
Čovek se oduvek pita šta je dobro a šta zlo te nastoji učiniti ono što je bolje, ono dobro.
Čovek može postupati čisto ljudski tj. čitniti šta ga je volja, bilo to dobro bilo zlo, ali može postupati i humano, tj. nastojeći učiniti ono dobro, bolje iz razloga što je motivisan učiniti dobro. Naravno da će čovjek s više motiva da bude dobar uticati na to da više pazi i da bude osetljiviji na svoje postupke. Ovakav način razmišljanja o pitanju dobra (i zla) zove se ETIKA.
Etika je razumska disciplina tj. misaoni napor kojim čovek nastoji sebi odgovoriti kako valja delovati, razmišljati tj. živeti a da to bude, ispravnije prema sebi i drugima. Etika je prerasla i u naučnu disciplinu tj. predmet zbog opsega problematike i razrađenosti mehanizama za ispravno etično zaključivanje, pa se kao takva može pronaći među školskim predmetima.
Moral je skup određenih etičkih postavki koje određena zajednica živi kako bi se ostvarilo neko zajedničko dobro, živela neka verovanja, postigli neki ciljevi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Menadžerske veštine -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Menadžment
  • Srbija,  Srem. Mitrovica,  Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare Sirmijum u Sremskoj Mitrovici   /

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari