Odlomak

Primena biotehnologije u industriji, poljoprivredi, energetici i zaštiti životne sredine
Primena biotehnologije u industriji
Primena biotehnologije najviše je zastupljena u prehrambenoj industriji u proizvodnji hrane. Od novih proizvoda biotehnologije na prvom mestu su sredstva koja doprinose povećanju slasti kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. U ovom procesu se kukuruzni skrob pod uticajem enzima glukozoizomeraze prevodi u sirup sa velikim sadržajem fruktoze, koji je 1,6 puta sladji od šećera.

Jedna od oblasti koja se razvija je i proizvodnja vitamina, amino kiselina i enzima. Vitamin C se proizvodi hemijskom sintezom i fermentacijom, dok se vitamini B2 i B12 proizvode direktno fermentacijom. Sve amino kiseline izuzev metionina proizvode se fermentacijom, a koriste se kao dodaci namirnicama ili stočnoj hrani sa ciljem da se povećaju nutritivna svojstva. Proizvodnja enzimskih preparata a posebno proteinaza iz bakterija i gljiva (sapuna, sokova, animalnih i mikrobioloških sirila, itd.), amilaza, invertaza, pektinolitičkih enzima i celuloza danas je veoma raširena. U ovu grupu spadaju i proizvodi klasične biotehnologije i to organske kiseline kao što su limunska, mlečna, sirćetna, glukonska itd.

Jedan od najvećih prodora biotehnologija je ostvarila ovladavanjem proizvodnje antibiotika. Razvoj biotehnologija u oblasti humane medicine doveo je do proizvodnje vakcina na bazi sinteze virusnih proteina, humanog insulina, interferona a u razvoju je i sinteza hormona ljudskog rasta. U tabeli 1.4 prikazan je pregled industrijskih oblasti primene biotehnologije i
proizvoda biotehnoloških procesa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Skripte

Komentari