Odlomak

Razvoj tehnologije svakim danom sve više utIče na svetsko tržište. Kako bi ostali ili postali tržišni lideri, najveće kompanije ne mogu ostati pasivni posmatrači tehnoloških trendova. Sve jača konkurencija i pritisak tržišnih izazivača i sledbenika, tera lidere na stalne inovacije i u tehničko-tehnološkom segmentu poslovanja. Uz proizvodnju, logistika je poslovna funkcija koju najviše zahvaćuju tehnološke inovacije i unapređenja.
Razvoj logističkih procesa u velikoj je meri zavistan o razvoju tehnologije, dok se najveći napredak može primetiti u SCM-u (Supply Chain Managementu) koji postaje ogledalo upotrebe novih komunikaciono-informacionih tehnologija u logistici. U stalnoj težnji za ubrzanjem i olakšanjem protoka informacija i proizvoda u lancima snabdevanja, logistika je prepoznala mogućnosti RFID (Radio Frequency Identification) tehnologije.
Radio-Frekvencijska Identifikacija (RFID) predstavlja tehnologiju koja se sve više koristi pri automatizaciji poslovnih procesa, industrijskoj proizvodnji, a posebno u oblastima logistike i lancima snabdevanja. RFID ”alati” imaju važnu ulogu pri podržavanju logističkih procesa i procesa lanca snabdevanja zbog njihove sposobnosti: identifikacije, kategorizacije, upravljanja protokom robe i informacija unutar lanca snabdevanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese