Odlomak

Na savremenom tržištu prodaja se ne odvija bez teškoća i zastoja. Poslovanje preduzeća izloženo je riziku i neizvjesnosti. Samim tim, istraživanje tržišta postaje nužnost.
Da li će istraživanje tržišta obaviti samo preduzeće ili će to poveriti specijalizovanoj instituciji za istraživanje tržišta zavisi prvenstveno od ciljeva koju su predmet samog istraživanja, ekipnosti i osposobljenosti istraživačkog tima u preduzeću i svakako o finansijskoj snazi preduzeća.
Finansijsko ulaganje u kvalitetno istraživanje tržišta je daleko manje od štete koja bi mogla nastati ako ono ne bi bilo obavljeno kvalitetno.
Istraživanje tržišta je sistematska, planski organizovana i na nauci zasnovana akrivnost usmjerena na prikupljanje i analiziranje informacija relevantnih za donošenje marketing odluka.
Značaj tržišta je sto se njime mogu znatno ublažiti rizici u poslovanju. Informacije do kojih preduzeće dolazi istraživanjem tržišta, smanjuju neizvesnost u poslovanju na najmanju mjeru.
Nosioci istraživanja tržišta su visokokvalifikovani kadrovi. Često se traže usluge specijalizovanih institucija. Služba za istraživanje tržišta u okviru preduzeća moze biti organizovana u okviru komercijalnog sektora, sektora za razvoj ili marketing sektora. Tj. Menadžmenta preduzeća. Ipak, istraživanje tržišta u okviru sektora za marketing ima najviše prednosti. U svakom slučaju , treba odrediti sadržaj rada službe, profil i broj kadrova.
Istraživanje tržišta je primjena naučnih metoda u procesu prikupljanja, obrade i interpretacije informacija vezanih za sve činioce tržišta: proizvođače, potrošače, trgovinu i konkurenciju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 22 stranica
  • Menadžment Dr Nada Živanovic
  • Školska godina: Dr Nada Živanovic
  • Seminarski radovi, Skripte, Menadžment
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za poslovno industrijski menadžment  

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese