Odlomak

Savezna Republika Nemačka je evropska zemlja koja se prostire na 357 000 kvadratnih kilometara i po površini zauzima 6. mesto u Evropi.Međutim, sa preko 81 milion stanovnika, ona je najmnogoljudnija evropska zemlja, a po ekonomskoj snazi je najjača na starom kontinentu, a istovremeno je među pet najjačih zemalja u svetu.
Do 1989. godine, postojale su dve nemačke države – Zapadna(Savezna Republika Nemačka) i Istočna( Demokratska Republika Nemačka), koje se te godine ponovo ujedinjuju u jednu državu. Savezna Republika Nemačka sada ima 16 saveznih država, od kojih su tri grada-države: Berlin, Hamburg i Bremen.
Nemačka je federacija, zemlja kooperativnog federalizma, nazivaju je socijalnom državom, u kojoj su i u vreme recesije ostale na snazi mnoge funkcije države blagostanja. Nemačka privreda ima vrlo izbalansiran uvoz i izvoz, stopa nezaposlenosti je duplo niža nego u Evropi, a prihod od 20000 evra po glavi stanovnika je među najvišima na kontinentu.

2.ISTORIJA LOKALNE SAMOUPRAVE

Nemačka je dugo bila iscepkana, sastavljena od mnoštva državica, a, u skladu sa tim, i moć je bila u znatnoj meri usitnjena.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 18 stranica
  • Pravo lokalne samouprave -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za pravo,javnu upravu i bezbednost FDUA  

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari